Ocet balsamiczny z Modeny – czyli tak naprawdę co?
Są takie produkty, w których trudno zorientować się, jak wybrać oryginalny. Bez wątpienia ocet balsamiczny jest właśnie takim produktem. Na rynku dostępnych są dziesiątki towarów o nazwie “ocet balsamiczny” , “aceto balsamico” , czy “condimento balsamico”. Są w różnych cenach, mają bardzo zróżnicowany skład i naprawdę trudno zdecydować, który z nich warto kupić, a który lepiej omijać. Uregulowania prawne są dość skomplikowane, nam zajęło kilka lat, żeby je poznać i nadal czasem mamy wątpliwości. Ale…… najprostsze co możemy zrobić, to (ta metoda zawsze się sprawdza) spojrzeć na skład.
Żeby mieć pewność, że masz przed sobą prawdziwy i oryginalny ocet balsamiczny, musisz zwrócić uwagę na dwie rzeczy.
- Skład : prawdziwy, oryginalny ocet balsamiczny składa się wyłącznie z gotowanego moszczu winogron (po włosku “Mosto d’uva cotto”. Nic więcej.
- Nazwę : Prawdziwy ocet balsamiczny z Modeny ma oznaczenie DOP co oznacza że został wyprodukowany właśnie w Regionie Reggio Emilia z winogron również z tego regionu ( tradycyjna produkcja odbywa się z dwóch odmian winogron: Trebbiano i Lambrusco). Jeśli zerkniesz na etykietę, być może znajdziesz jeszcze oznaczenie : vecchio (wiekowy oznacza min. 12 lat leżakowania) , lub extra vecchio (oznacza minimum 25 lat leżakowania)
Oznaczenie DOP vs IGP, czy różnica jest istotna?
To zależy co dla Ciebie jest ważne 🙂
W przypadku oznaczenia I.G.P. (Indicazione Geografica Protetta czyli Chronione Oznaczenie Geograficzne) tylko jedna z faz produkcji musi odbywać się w regionie, którego nazwę nosi produkt. Poszczególne zasady zawarte w regulaminie są mniej rygorystyczne. Znak I.G.P. pozwala utrzymać specyfikę produktów, jak również wielowiekową tradycję, z której się wywodzą. Oznaczenie D.O.P (Denominazione di Origine Protetta) czyli Chroniona Nazwa Pochodzenia gwarantuje produkcję w 100% z lokalnych surowców i według ściśle określonej procedury(włącznie z rodzajem opakowania). Za oznaczeniem DOP idzie najczęściej wyższa cena. W przypadku octów balsamicznych, oznaczenie IGP zazwyczaj oznacza też dodatek octu winnego.
Jeżeli używasz octu balsamicznego dużo i często a cena jest dla ciebie dość istotna, prawdopodobnie wybierzesz Aceto Balsamico IGP. Jeśli jednak zdecydowanie wolisz skosztować produktu wysokiej jakości a cena nie będzie priorytetem zachęcam do spróbowania octu DOP Vecchio lub Extra Vecchio. Każdy wybór jest dobry pod warunkiem, że podejmujesz go świadomie.
Ocet balsamiczny z Modeny DOP- proces produkcyjny i właściwości.
Zgodnie z wielowiekową tradycją ten ocet wytwarzany jest z winogron odmiany : Trebbiano i Lambrusco. Klasyfikowany jako vecchio – wiekowy ze względu na okres leżakowania ponad 12 lat ( ta seria ma czas leżakowania 15 lat). z corocznymi transferami do beczek z innego drewna: dąb, kasztan, czereśnia, jesion, morwa, jałowiec). Przed butelkowaniem poddany ścisłej weryfikacji jakościowej.
Wygląd : intensywnie brązowa, płynno-kremowa konsystencja.
Zapach: słodko-kwaśny z wyraźnie wyczuwanymi nutami owocowymi.
Smak: przyjemny, słodki zbilansowany kwasowością. Owocowy charakterystyczny dla smaku moszczu winogron, aksamitny.
Gęstość (20sC): min 1,3
Ph: < 4
Do czego używać prawdziwego octu balsamicznego?
Ocet balsamiczny z Modeny doskonale pasuje niemal do każdego dania stanowiąc doskonałe wykończenie. Zatem począwszy od grillowanych mięs, warzyw, czy ryb, dodamy go też do ryb wędzonych. Na pizzy, w risotto i jako dodatek do serów. Pysznie podkręci smak truskawek i gorzkiej czekolady. Jako zwieńczenie posiłku w formie digestivo doskonale poprawi trawienie.
Składniki:
gotowany moszcz z winogron
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 1145kJ/274kcal, tłuszcz 0g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g, Węglowodany 62g, w tym cukry 62g, Białko 0g.
Kraj pochodzenia: Włochy, Modena