Mikroliście to tłumaczenie z angielskiego słowa microgreens, nazywane również mikro zioła lub mikro rośliny. Z biologicznego punktu widzenia klasyfikuje się je jako sadzonki i siewki, tj. uprawy na wczesnym etapie rozwoju. Są one również nazywane „dorosłymi kiełkami” i są miniaturowymi wersjami warzyw lub ziół. To powoduje, że zachowują one autentyczny smak, właściwy dla dojrzałych roślin, mając przy tym znacznie więcej składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały.
Mikroliście Rukoli kiełkują średnio szybko. Mają w sobie o wiele więcej witamin niż ich dorosła wersja.
Rukola – do sałatek, kanapek, koktajli i ziołowych sosów. Drobne, pikantne i wyraziste listki, w smaku przypominające dorosłe liście rukoli. Rukola to również źródło witamin A, B, C, K oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, wapń, białko i błonnik.
Uprawa mikrolistków
Do uprawy najlepiej użyć podłoże lekkie i przepuszczalne, utrzymujące wilgoć oraz pojemnika lub tacki.
Zalecamy torf odkwaszony i perlit, nada się natomiast również ziemia uniwersalna.
Nasiona wysiej gęsto, na całej powierzchni pojemnika lub tacki, nie przysypuj nasion ziemią, dociśnij, podlej i odstaw w ciemne miejsce na 4-5 dni. Aby przyspieszyć wzrost, można obciążyć uprawę, aby nasiona były dociśnięte do podłoża. Gdy puszczą korzenie, można zdjąć obciążenie. Po tym czasie połóż pojemnik/tackę na parapecie, nadal podlewając, czekaj na zbiory.