Chia nasiona szałwia Hiszpańska 1 kg - Intenson
CHIA Nasiona szałwii hiszpańskiej
(Salvia hispanica L)
Chia, znana także jako szałwia hiszpańska, jest źródłem białka, ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wielu składników mineralnych i witamin.
Sposób użycia: Można spożywać bezpośrednio jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, koktajli, ugotowanych kasz, ziemniaków, jako posypka do warzyw. Zmielone nasiona można łączyć z mąką np. do wypieku ciast i chleba oraz do przygotowywania zup i naleśników. Dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15 g (ok. 3 łyżeczek). Nasiona szałwii hiszpańskiej mogą być stosowane w produktach piekarskich w ilości maksymalnie 10%.
Przepis na pudding z nasion chia z mango: Zmiksuj szklankę mleka roślinnego (np. migdałowego) z 1 łyżką miodu. Następnie wsyp do miski 0,25 szklanki nasion chia i zalej miksem mlecznym. Zakryj folią i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia obierz mango, wytnij pestkę i rozetrzyj w blenderze. Otrzymane puree przełóż na otrzymany pudding. Udekoruj deser ulubionymi owocami. Deser można dosłodzić ksylitolem lub cukrem kokosowym.
Wartość odżywcza w 100 g produktu**
Wartość energetyczna1864 kJ / 452 kcal Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone- kwasy tłuszczowe jednonienasycone - kwasy tłuszczowe wielonienasycone,w tym:- kwasy omega-333 g3,3 g2,2 g27 g 18 g (3000%*) Węglowodany, w tym:- cukry0,5 g
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal)
Składniki: 100% nasiona szałwii hiszpańskiej
Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, sezam.
Kraj pochodzenia*: Boliwia, Meksyk, Argentyna, Peru