MORWA BIAŁA - owoce suszone
Morwa Biała jest niewysokim drzewem o białych niewielkich owocach. Suszone owoce są smaczne, dobrze i długo się przechowują. W postaci sproszkowanej można je stosować jako zamiennik cukru. Owoce morwy białej to niezwykle ciekawa w smaku przekąska.
Sposób użycia: Owoce mogą być stosowane jako składnik musli, dodatek do płatków śniadaniowych,
koktajli owocowych, sałatek a nawet czekolady. Czasami również stosowane są do wypieku ciast, tart a nawet wyrobu wina.
Wartość odżywcza w 100 g produktu**
Wartość energetyczna
1444 kJ / 345 kcal
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
2,6 g
0,18 g
Węglowodany, w tym:
- cukry
65 g
54 g
Błonnik
11 g
Białko
9,6 g
Sól
0,2 g
Wapń
259 mg (32%*)
Żelazo
12,3 mg (88%*)
Witamina C
242 mg (302%*)
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 Kj/2000 kcal)
Składniki: 100% suszone owoce morwy białej
Kraj pochodzenia*: Turcja