Zastosowanie morwy białej
Stosowano jako środek przeciwgorączkowy, przy chorobach żołądka, biegunkach, jako środek regenerujący siły. Do Europy dotarła w czasach średniowiecznych, w XI wieku, kiedy to odkryto tajniki hodowli jedwabników. Drzewo to uprawiane jest również w Polsce. Jednak największe walory lecznicze morwy poznano dopiero w XX wieku. Badania amerykańskiego naukowca i laureata Nagrody Nobla Lelanda H. Hartwella potwierdziły pozytywny wpływ morwy przy leczeniu cukrzycy i w walce z otyłością.
Owoce morwy mają działanie przeciwgorączkowe i moczopędne. Zawierają - podobnie jak jeżyny - cukry, garbniki, flawonoidy, witaminy i minerały. Soki i syropy z nich przyrządzone są bardzo smaczne i zaleca się popijać je w różnych chorobach: przy anemii, przeziębieniach, miażdżycy, chorobach serca, nerek i astmie oskrzelowej.
Składniki:
Morwa biała
Wartości odżywcze w 100g:
-
Wartość energetyczna:
1315 kJ/313,9 kcal
Tłuszcz:
2,8 g
w tym tłuszcze nasycone:
1,2g
Węglowodany:
71,54 g
w tym cukry:
59,13g
Błonnik:
12,41 g
Białko:
10,51 g
Sól:
-