Jak przygotowywać?
Przygotowanie mleka NAN Pro nie jest skomplikowane. Należy jednak przestrzegać poniżej przedstawionych czynności.
-
Umyj ręce
-
Przygotuj mleko dokładnie według przepisu
Pamiętaj, używaj tylko miarki, która jest dołączona do danego opakowania
na opakowaniu
mleka. Miarka z innego rodzaju mleka może mieć inną, niż potrzebna,
zawartość proszku. -
Zagotuj wodę i pozostaw ją, aby ostygła
do odpowiedniej temperatury (tj. takiej, aby była przyjemnie ciepła). Woda powinna być zbliżona do temperatury ciała (ok. 37°C) – aby utrzymać odpowiednią ilość probiotyków. -
Wlej do czystej butelki odpowiednią ilość wody.
-
Do wody wsyp odpowiednio odmierzoną ilość
(rant na brzegu puszki ułatwi odsypanie nadmiaru proszku z miarki).
płaskich miarek proszku -
Dokładnie wymieszaj - i mleko gotowe!
-
Sprawdź przed podaniem dziecku,
powinno być przyjemnie ciepłe i równomiernie ogrzane.
jaka jest temperatura mleka -
Sprawdź, jak mleko wypływa ze smoczka.
Po odwróceniu butelki do góry dnem i potrząśnięciu nią kilka razy mleko
powinno wyciec małym strumieniem, a po chwili zacząć kapać drobnymi
kroplami.
Jak używać?
Ilość podawanego mleka należy dostosować do potrzeb i apetytu naszego dziecka, jego wieku oraz wskazań pediatry.
Mleko początkowe:
Mleko początkowe, czyli przeznaczone dla dzieci niekarmionych piersią od dnia narodzin do ukończenia 6. miesiąca życia, oznaczone jest cyfrą 1. Jego podawanie może polecić wyłącznie lekarz pediatra.
Mleko następne:
Mleko, tzw. następne, przeznaczone są dla starszych niemowląt. Dzieciom w wieku powyżej 6. miesiąca życia można podawać mleko oznaczone cyfrą 2. Dla dzieci, które ukończyły 12. miesiąc życia, przeznaczone jest mleko oznaczone cyfrą 3, a dla maluchów, które ukończyły 2 lata, przeznaczone jest mleko oznaczone cyfrą 4.
Mleka następnego nie można podawać mniejszym maluchom (które nie ukończyły 6 miesiąca życia)
Ilość i wielkość porcji:
Ilość podawanego mleka (wielkość i ilość porcji) zależy od apetytu maluszka – pomocna będzie tabela karmienia
Przygotowanie:
Każdorazowo przygotuj tylko jedną porcję mleka i od razu nakarm dziecko. Nie przechowuj resztek.
Przy przygotowaniu mleka dla Twojego dziecka postępuj ściśle według instrukcji na opakowaniu. Przygotowując mleko, pamiętaj, że standardowo stosujemy 3 miarki proszku na 90 ml wody - proporcje te zachowujemy niezależnie od ilości przygotowywanego mleka (zatem na 180 ml wody wsypujemy 6 miarek proszku). Zwróć uwagę, aby zawsze używać miarki, która dołączona jest do danego opakowania mleka. Miarki różnią się od siebie pojemnością i są dostosowane do danego rodzaju mleka.
Użycie większej lub mniejszej ilości proszku może prowadzić do odwodnienia organizmu malca lub do niedożywienia – dlatego nie zmieniaj proporcji wody i proszku.
Gdy używasz mleka z dodatkiem żywych kultur bakterii (BIFIDUS) (np. NAN Pro 2 i 3, NAN Pro HA 2 i 3)zwróć uwagę, aby woda była ostudzona do temperatury zbliżonej do temperatury ciała (ok. 37 ◦ C) – aby utrzymać odpowiednia ilość probiotyków