Wskaźnik służy do orientacyjnego określenia zawartości alkoholu etylowego w roztworach wodnych nie zawierających cukru. Poddance wartości odnoszą się do stężenia objętościowego w %. Wskaźnik nie może być stosowany w rozliczeniach handlowych i kontroli jakości produkcji.
Głównymi elementami miernika są: probówka i pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 100% objętości alkoholu. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20°C. Odczyt objętości alkoholu odczytywany jest bezpośrednio, bez dodatkowych przeliczeń. W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu, w takiej ilości, aby umieszczony w niej pływak unosił się w jego objętości i nie dotykał ścianek zbiorniczka. Po ustaleniu się poziomu zanurzenia, dokonać można odczytu kierując się położeniem dolnego menisku cieczy. Ciecz zmienia swoje stężenie (cząsteczki rozprężają się i kurczą) pod wpływem temperatury. Należy zatem pamiętać, aby odczytu dokonywać w temperaturze 20°C wtedy będzie on na pewno miarodajny i precyzyjny. Przyrządy te służą do pomiaru procentów w alkoholach czystych (wódka, spirytus, bimber) tzn. bez domieszek cukrów czy garbników, które zafałszowują wynik.