ZAKRES STOSOWANIA, TERMINY I DAWKI
Rośliny rolnicze:
a) ziemniak: zaraza ziemniaka, zalecana dawka: 2,5-3kg/ha, zalecana ilość wody: 200-400 l/ha. Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste. Środek stosować zapobiegawczo, po wykonaniu pierwszego zabiegu środkiem o działaniu systemicznym lub wgłębnym. Miedzian 50 WP stosować przemiannie z innymi fungicydami o działaniu kontaktowym.
b) burak cukrowy: chwościk, zalecana dawka: 5 kg/ha. Wyższą dawkę środka stosować w warunkach większego zagrożenia chorobą. Zaleca ilość wody: 200-400 l/ha. Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
c) chmiel: mączniak rzekomy, zalecane stężenie 0,5% (500g środka w 100 l wody).
Rośliny sadownicze:
Ze wzgledu na możliwość spowodawania oparzeń środek stosować tylko do pierwszych zabiegów. Wykonywać 1-2 zabiegi w sezonie.
a) jabłoń, grusza: parch jabłoni, parch gruszy, zalecana dawka 1,5 kg/ha, zalecana ilość wody: 500-700 l/ha. Środek stosować zapobiegawczo do pierwszych zabiegów.
Zaraza ogniowa: stosować w dawkach:
w okrasie kwitnienia: jabłoń: 1,5 kg/ha, grusza 1,5 kg/ha
w okresie wzrostu owoców: jabłoń: 0,75 kg/ha, grusza 0,75 kg/ha
Zalecana ilość wody: 500-750 l/ha. Opryskiwać do całkowitego zwilżenia liści i pędów.
b) wiśnia: brunatna zgnilizna drzew pestkowych, zalecana dawka 3 kg/ha, zalecana ilosć wody: 500-750 l/ha. Środek stosować na początku kwitnienia i w pełni kwitnienia.
c) wiśnia, czereśnia: rak bakteryjny drzew pestkowych, zalecana dawka: 1,5-3 kg/ha, zalecana ilość wody: 500-750 l/ha. Środek w dawce 3 kg/ha stosować w okresie nabrzmiewania pąków kwiatowych a w dawce 1,5 kg/ha w okresie kwitnienia i wzrostu owoców.
d) brzoskwinia: kędzierzawość liści brzoskwini, zalecane stężenie: 1% (1000 g środka w 100 litrach wody), zalecana ilość wody: 700 l/ha. Ilość wody dostosować do wielkości drzew i ich koron. Środek stosować w okresie bezlistnym najlepiej w czasie nabrzmiewania pąków lub jesienią.
Rośliny warzywne:
a) ogórek (w gruncie): bakteryjna kanciasta plamistość, mączniak rzekomy dyniowatych. Zalecana dawka 2,5-3 kg/ha, zalecana ilość wody 700 l/ha. Zabieg wykonywać od fazy 1-2 liści. Środek stosować zapobiegawczo lub zgodnie z sygnalizacją w okresach spodziewanego zagrożenia wystąpienia mączniaka rzekomego lub bakteryjnej kanciastej plamistości ogórka. Miedzian 50 WP przeciwko mączniakowi rzekomemu stosować w dawce 3 kg/ha. Wykonać 2-3 zabiegi w odstępach co 7-10 dni, przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych
b) pomidor (w gruncie): bakteryjna cętkowatość, zaraza ziemniaka, zalecana dawka: 2,5-3 kg/ha, wyższą z zalecanych dawek stosować w warunkach podwyższonego zagrożenia chorobami. Zalecana ilość wody: 700 l/ha. Środek stosować 2-3 razy w sezonie co 7-10 dni, przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych. Miedzian 50 WP stosować zapobiegawczo lub zgodnie z sygnalizacją w okresach spodziewanego zagrozenia wystąpienia zarazy ziemniaka lub bakteryjnej cętkowatości.
c) pomidor (pod osłonami): bakteryjna cętkowatość pomidora, zaraza ziemniaka, Zalecane stężenie: 0,3% (300 g środka w 100 l wody). Zalecana ilość cieczy użytkowej: 1500-2000 l/ha. W przypadku dużego zagrożenia chorobami zabiegi należy rozpocząć już od fazy produkcji rozsady i po posadzeniu w miejscu stałym. Środek stosować 2-3 razy w sezonie co 7-10 dni, przemiannie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych.
Szkółki leśne:
a) modrzew: opadzina modrzewia, zalecane stężenie: 0,5-1% (500-1000 g środka w 100 l wody). Niższe stężenie środka stosować od maja do sierpnia. Zabiegi wykonywać co 2 tygodnie. Jesienią wykonać jened zabieg stosując 1% zawiesinę wodną na bezlistne sadzonki i glebę z igliwiem. Środka nie stosować w deszczową i chłodną pogodę.