Matcha Shizuoka 40g
Matcha Shizuoka (40g) – sproszkowana zielona herbata z prefektury Shizuoka. Ma postać intensywnie zielonego pudru. Powstaje po zmieleniu tencha – herbaty liściastej pochodzącej z zacienianych plantacji, a więc uprawianej podobnie jak gyokuro, choć przetwarzanej w odmienny sposób. Na świecie kojarzona głównie z japońską ceremonią parzenia herbaty chanoyu. Pakowana w oryginalną puszkę zawierającą 40 g herbaty.
Matcha jest bogata w antyoksydanty, witaminy (zawiera szczególnie dużo witaminy C) i aminokwasy (teaninę). Ze względu na wysoką zawartość kofeiny (teiny), matcha, obok gyokuro, jest najbardziej pobudzającą z herbat.
Sposób przygotowania: Choć dogłębne poznanie i przyswojenie sobie zasad ceremonii chanoyu wymaga wielu lat praktyki, to jednak codzienne przygotowanie herbaty matcha wcale nie musi być skomplikowanym rytuałem. W domowych warunkach wystarczy nam większa czarka lub nawet zwykła miseczka i coś, co pozwoli nam rozrobić herbaciany proszek w wodzie. Najlepiej sprawdzi się tutaj tradycyjna bambusowa trzepaczka chasen, która przy odpowiedniej technice ubijania (tzn. przy wykonywaniu energicznych ruchów na kształt litery M lub W) pozwoli nam uzyskać kremową konsystencję naparu z charakterystyczną pianką na powierzchni. Jeśli nie dysponujemy chasenem, można eksperymentować np. z elektrycznym, ręcznym spieniaczem do mleka lub ewentualnie z łyżeczką czy małą trzepaczką kuchenną. Niezależnie od narzędzia, którym będziemy się posługiwać, warto dodatkowo przesiać herbatę przez sitko przed zmieszaniem jej z wodą. Dzięki temu unikniemy grudek i łatwiej będzie nam spienić napar.
Do codziennego picia zalecamy przyjąć proporcje: ok. 3 g herbaty (1 płaska łyżeczka) na 150-200 ml wody o temp. ok. 70°C. Mieszamy szybkimi ruchami, aż do rozpuszczenia się proszku i pojawienia się pianki. Napar wypijamy w całości!
W Japonii bardzo popularne jest także używanie matcha do celów kulinarnych, przede wszystkim w cukiernictwie, ponieważ nadaje potrawom nie tylko charakterystycznego smaku, ale też barwi je na piękny zielony kolor.
Pochodzenie: Japonia, prefektura Shizuoka
Cechy charakterystyczne:
- region: Japonia;Shizuoka
- funkcje: na zimno (cold brew);orzeźwiające;pobudzające;przeciwutleniające;przyspieszające metabolizm;źródło witamin i minerałów
- smak: intensywny;morski;ściągający
- aromat: morski;trawiasty
- parzenie - proporcje: 3 g / 100 ml
- parzenie - temperatura: 70°C
- parzenie - czas: nie dotyczy
- parzenie - opis: Matcha jest przygotowywana przez rozmieszanie proszku w wodzie do momentu uzyskania jednorodnej zawiesiny z cienką pianką.