Opis:
Pasta Massaman (Matsaman) Curry 50g zwana również „Tajskim Muzułmańskim Curry” to specjalność południa kraju, gdzie przy granicy z Malezją mieszka duża społeczność muzułmańska. Różni się w smaku od curry zielonego czy czerwonego, ze względu na inną kompozycję składników, lecz należy również do ostrych past za sprawą czerwonego chilli.
Massaman curry jest ostrą odmianą, zawiera ok 20% papryki chilli. Łagodniejszą wersją tajskiej pasty curry jest zielona w której skład wchodzi 30% zielonego chilli.
NAJLEPSZA POTRAWA ŚWIATA wg CNN TRAVEL
Przykładowy przepis:
Pierś z kurczaka (lub inne mięso, wg tego co masz w lodówce) pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem i delikatnie podsmaż na oliwie. Wymieszaj 50g pasty curry z dwiema łyżkami oleju roślinnego (przez ok. 1min podgrzej na małym ogniu). Dodaj 400ml mleczka kokosowego (zwiększ ogień na średni, zamieszaj, poczekaj ok. 1 min.). Wrzuć podsmażoną pierś z kurczaka. Dodaj 60g pokrojonego bakłażana. Trzymaj na ogniu do zagotowania. Dodaj kilka listków świeżej bazylii, startej skórki z limonki lub cytryny. Podawaj na ciepło ryżem.
Do stworzenia wspaniałego dania z wykorzystaniem pasty massaman potrzebujesz jeszcze mleczka kokosowego. Wszystkie produkty najwyższej jakości znajdziesz na naszych aukcjach.
Skład:
Suszone czerwone chilli, czosnek,szalotka, sól, trawa cytrynowa, kmin, ziarna kolendry, galanga.