Masło klarowane (ghee) to wysokiej jakości masło, które pozbawione zostało białka oraz dodatków, dzięki czemu dłużej zachowuje świeżość i dłużej może być też podgrzewane. W jaki sposób wytwarza się masło ghee? Według tradycyjnej ajurwedejskiej receptury, należy podgrzać tłuszcz na małym ogniu, dzięki czemu w trakcie obróbki termicznej pozbawiony zostaje białka, wody oraz innych cząstek stałych. Przygotowane w ten sposób masło, stanowi niemal czysty tłuszcz mleczny (99,5-99,8% tłuszczu). Idealnie nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach (dużo trudniej je przypalić) oraz posiada liczne właściwości zdrowotne. Można przygotować je samodzielnie, jednak zdecydowanie wygodniej jest nabyć gotowy, idealnie oczyszczony produkt.
Do najważniejszych właściwości masła klarowanego zalicza się:
- zawartość kwasu masłowego, który wykazuje przeciwwirusowe właściwości,
- źródło witamin A, D, E oraz K,
- źródło minerałów: sodu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza,
- pomoc w obniżeniu nadmiaru kwasów żołądkowych,
- bogate źródło przeciwutleniaczy,
- pozytywny wpływ na trawienie (w przeciwieństwie do tradycyjnego masła),
Masło klarowane pochodzi z terenów Azji, Bliskiego Wschodu oraz Afryki. Najczęściej wykorzystuje się je w tradycji kulinarnej Indii, gdzie nazywane jest właśnie „ghee”. Masło klarowane ma intensywny, żółty kolor a jego smak określany jest jako lekko orzechowy i bardziej wyrazisty od tradycyjnego masła. Masło to, wykorzystywane może być do smażenia, pieczenia, duszenia. Używa się go również jako dodatku do żywności gotowanej dla wzmocnienia smaku. Masło klarowane może stosowane być również jako smarowidło do pieczywa. Co ciekawe, niektórzy używają go jako dodatku do kawy (kawa z dodatkiem masła ghee nazywana jest „kuloodporną” i ma właściwości odchudzające).
Waga: 220g
SKŁADNIKI
tłuszcz mleczny* (100%) (*certyfikowany składnik ekologiczny)