Mąka migdałowa - najszlachetniejsza wśród mąk?
Migdały należą do najszlachetniejszych i najbardziej pożywnych orzechów a przy tym mają delikatny i zniewalający smak czemu zawdzięczają liczne grono swoich amatorów. Migdały to nie tylko doskonała przekąska i składnik bakaliowych mieszanek.
Wartościowym produktem jest również mąka migdałowa, która idealnie nadaje się do mieszania z innymi rodzajami mąki jak i do samodzielnego stosowania. Jak wskazuje nazwa produkt ten wytwarzany jest z migdałów, które poddane zostały procesowi częściowego odtłuszczania. Zachowują one jednak swój smak i aromat.
Co się w niej kryje?
Mąka migdałowa należy do produktów cieszących się coraz większą popularnością wśród osób wybierający zdrowy styl życia i świadome odżywianie. Jest przy tym bardzo sycąca i dobrze wpływa na pracę jelit. Powstaje ze zmielonych migdałów, więc podobnie jak one jest źródłem wielu cennych składników.
Mąka migdałowa to przede wszystkim:
- witamina A, E, witaminy z grupy B i kwas foliowy
- minerały, w szczególności wapń, żelazo, potas, magnez, cynk, fosfor
- nienasycone kwasy tłuszczowe
- białko ponad 20g na 100g
- węglowodany, czyli paliwo dla ludzkiego organizmu
- niski indeks glikemiczny
Do czego wykorzystać ten rodzaj mąki?
Mąka migdałowa jest jednym z produktów, po który mogą sięgać osoby na diecie bezglutenowej. Również Ci, których nie dotyczą restrykcyjne nakazy dietetyczne odczują korzyści z wprowadzenia tego wartościowego produktu do swojej kuchni. Najlepiej sprawdza się w połączeniu z innymi mąkami - w zależności od potrzeb bezglutenowymi lub po prostu pszenną.
Mąka migdałowa może posłużyć do wypieku chleba oraz różnego rodzaju ciast i ciasteczek, do przyrządzenia gofrów lub naleśników, zrobienia domowego budyniu, zagęszczania różnych deserów i zdrowych napojów, np. jako zdrowy dodatek do kakao.
Kto szczególnie powinien sięgnąć po mąkę migdałową?
- osoby z nietolerancją glutenu
- osoby szukające wartościowych produktów do stosowania w diecie niskowęglowodanowej
- sportowcy i osoby z różnych przyczyn stosujące dietę wysokobiałkową
- wszyscy szukający produktów o wysokiej zawartości składników odżywczych i urozmaicenia w swojej kuchni
- diabetycy
Jak stosować mąkę migdałową?
Po prostu zastąp nią mąkę wymienioną w przepisie w całości lub częściowo. Świetnie nadaje się np. do biszkoptów, gdyż dzięki niej staną się odpowiednio puszyste i smaczne.
Informacje dodatkowe:
- Składniki: 100% mąka migdałowa odtłuszczona.
- ean: 5902605216266
- Data ważności: Minimalnie 2024-11-30
- Zastosowanie: do sosów i marynat, do ciast i wypieków, do batonów
- Przeznaczenie: uzupełnienie diety, dla diabetyków
- - w tym cukry: 11,0g.
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,8g.
- Białko: 47,0g.
- Błonnik: -
- Tłuszcz: 10,0g.
- Wartość energetyczna kcal: 398
- Wartość energetyczna kJ: 1679
- Węglowodany: 29,0g.
- Opis towaru: Migdały należą do najszlachetniejszych i najbardziej pożywnych orzechów, a przy tym mają delikatny i zniewalający smak. Wartościowym produktem jest również mąka migdałowa. Nadaje się do mieszania z innymi rodzajami mąki, jak i do samodzielnego stosowania. Można wykorzystać do wypieku chleba, ciast, gofrów czy naleśników.
* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
* Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasionasezamu, orzeszkiziemne oraz orzechy.
* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
* UWAGA - zdjęcie poglądowe / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu, a kolory mogą różnić się w zależności od typu i ustawień monitora.