Mąka gryczana pochodzi z pełnego przemiału gryki niepalonej. Należy do jednej z najbardziej odżywczych mąk. Ma brązowo-szary kolor, który dodany do ciasta nadaje mu ciemną barwę oraz charakterystyczny gryczany posmak.
Mąka gryczana jest bogata w wysokiej wartości białko roślinne, sole mineralne oraz witaminy z grupy B i przeciwutleniacze. Nasiona gryki to także bogate źródło rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika.
Nie zawiera glutenu.
Zastosowanie: do blinów, placków, naleśników, makaronów oraz jako dodatek do mąki pszennej przy wypieku pieczywa.
Skład: mąka gryczana pełnoziarnista* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1623 kJ / 384 kcal
Tłuszcz - 3,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,7 g
Węglowodany - 71 g
w tym cukry - 2,6 g
Białko - 13 g
Sól - 0,03 g