Beskid Chocolate to manufaktura czekolady, która znajduje się w urokliwej miejscowości Węgierska Górka w Beskidzie Żywieckim na południu Polski. Od nazwy pasm górskich górskich Beskidy otaczających miejscowość zaczerpnęliśmy naszą nazwę, która podkreśla pochodzenie naszych tabliczek.
Beantobar(dot)pl to nasz sklep internetowy dla czekoladników, osób zainteresowanych domową i rzemieślniczą produkcją czekolady wysokiej jakości, a także dla wszystkich łasuchów i "czekoladoholików". W naszym asortymencie znajdą Państwo wysokiej jakości surowce do produkcji czekolady oraz sprzęt potrzebny do jej wyrobu, a także gotowe tabliczki czekolady przygotowywane z najwyższej jakości surowców.
W swoim asortymencie posiadamy bogatą ofertę ziarna kakaowca z całego świata, adresowaną zarówno do osób indywidualnych jak i firm wykorzystujących ten surowiec
Madagaskar Ambanja BIO 1kg ziarna kakaowca surowe
Surowe ziarna kakaowca Madagaskar Ambanja BIO
Madagaskar jest znany głównie z uprawy wanilii, na wyspie uprawia się również kawę, cukier trzcinowy oraz kakao. Na północy Madagaskaru , między Nosy Be i Diego Suarez , leży Ambanja miejsce, które jest sercem regionu Sambirano. Okolice te, to najgorętszy i najbardziej mokry region Madagaskaru. Położenie w pobliżu równika, regularne opady deszczu, szczególnie w miesiącach od grudnia do marca oraz średnia temperatura 25 ° C, to idealne warunki do uprawy kakao, kawy, pieprzu, wanilii, ylang-ylang.
Więcej o uprawie kakao na Madagaskarze na naszym blogu.
Fermentacja ziaren kakaowca
Główne zbiory kakaowców przypadają w październiku i listopadzie lecz mniejszy zbiór odbywa się również w maju i czerwcu. Fermentacja jest scentralizowana i proces trwa 6 - 7 dni, następnie ziarna są suszone.
Odmiana ziaren kakaowca
Głównymi gatunkami kakaowców uprawianymi na wyspie są Criollo i Trinitario.
Profil smakowy ziarna kakaowca Madagaskar Ambanja BIO
Ziarna kakaowca pochodzące z Madagaskaru to zaledwie 0,16 % światowej produkcji kakao. Na próżno szukać czekolad z tych ziaren na sklepowych półkach. Ziarna te zarezerwowane są dla rzemieślników, którzy wytwarzają wysokiej jakości tabliczki w małych partiach.
W ziarnach kakaowca z regionu Ambanja dominuje słodycz i owoce gdzie nuty cytrusowe są na pierwszych planie.
Profil sensoryczny ziaren kakaowca Madagaskar Ambanja BIO
Ziarna kakaowca pochodzą z owocu drzewa kakaowego. Roślina ta pochodzi z Amazonii w Ameryce Południowej i szacuje się, że ma 5000 lat. Obecnie uprawia się ją w klimacie tropikalnym w tzw pasie kakao i kawy w Ameryce, Afryce i Azji.
Drzewo kakaowca owocuje przez cały rok, podłużne owoce (kabosy) zawierają kilkadziesiąt ziaren (40 – 50 ziaren) pogrążonych w białym miąższu. Po zbiorze dojrzałe owoce są rozłupywane, a wydobyte ziarna kakaowca fermentują. Najczęściej w drewnianych skrzyniach przez okres 3 – 7 dni pod liśćmi bananowca.
Po okresie fermentacji ziarna kakaowca suszy się na słońcu przez kilka dni, po wysuszeniu wilgotność ziaren spada z 60% do ok. 10 %.