Przedmiotem sprzedaży są nasiona na kiełki
LUCERNY 20g
Nasiona pakowane są w woreczki strunowe z etykietą zawierającą nazwę gatunku, numer partii, masę opakowania oraz datę przydatności do spożycia.
Smak: delikatny, subtelny, lekko orzechowy.
Produkcja oferowanych przez nas nasion na kiełki odbywa się na kwalifikowanych plantacjach nasiennych,. Oznacza to, że do produkcji wybierane jest odpowiednie stanowisko, nawożenie oraz ochrona odpowiadająca wymaganiom gatunkowym roślin, z których zbierane są nasiona na kiełki.
Ponadto zdolność kiełkowania i zdrowotność mikrobiologiczna oferowanych przez nas nasion jest badana laboratoryjnie, dlatego otrzymują Państwo produkt najwyższej jakości wolny od różnego rodzaju patogenów.
Pakowanie nasion odbywa się pod nadzorem Inspekcji Sanitarno - Epidemiologicznej.
Waga opakowania: 20g
LUCERNA jest idealnym źródłem wielu substancji mineralnych. Spożywanie kiełków tej wspaniałej rośliny sprawia, że lucerna może pomóc człowiekowi w różnorodnych dolegliwościach. Skutecznie pomaga obniżyć gorączkę, wzmacniając jednocześnie układ odpornościowy i w efekcie szybciej zwalczyć chorobę.
Jedzenie kiełków lucerny poprawia samopoczucie i ułatwia codzienne funkcjonowanie przy chorobach związanych z tarczycą, układem sercowo - naczyniowym, pęcherzem, nerkami czy przewlekłymi bólami towarzyszącymi reumatyzmowi.
Dla osób borykających się z anemią może mieć zbawienny wpływ. Dzięki specjalnym enzymom sprawia, że potrzebne składniki mineralne oraz witaminy są efektywniej przyswajane przez układ pokarmowy. Skutecznie obniża tez poziom cukru we krwi. Jest to ważna informacja - szczególnie dla diabetyków.
Lucerna pomaga w utrzymaniu prawidłowej pracy nerek i pęcherza moczowego. Łagodzi przykre dolegliwości związane z napięciem przedmiesiączkowym, ponieważ zawiera sporą dawkę fitoestrogenów. Utrzymuje układ sercowo - naczyniowy w dobrej kondycji oraz obniża poziom cholesterolu. Sprawia również, że układ odpornościowy funkcjonuje niezwykle sprawnie, chroniąc nas przed chorobami wirusowymi i bakteryjnymi.
Warto pamiętać, że kiełki tej rośliny są bogatym źródłem wielu witamin: A, wszystkich z grupy B, C, D, E i K. Natomiast wśród składników mineralnych wymienić należy m. in. żelazo, mangan, miedź, cynk czy fosfor. Lucerna zawiera jeszcze niezbędne dla człowieka białko. Dodatkowo bogata jest w kwasy tłuszczowe omega - 3 i omega - 6, które są wręcz niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Nie zaleca się spożywania lucerny podczas ciąży, ponieważ może wywołać przedwczesne skurcze macicy. Unikać jej powinny również osoby ze zdiagnozowanym stwardnieniem rozsianym i toczniem rumieniowatym oraz te z zaburzeniami odporności.
Zastosowanie:
- jako dodatek do kanapek, past, sałatek czy dipów,
- jako składnik dań obiadowych, np. sosów, panierek lub surówek,
- idealny dodatek do koktajli i wypieków.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE HODOWLI:
Czas kiełkowania: 5 - 7 dni.
Czas namaczania nasion: 10 - 12 h.
Jak jeść: surowe lub podduszone.