Lipaza jagnięca 10g
Lipaza to naturalny ekstrakt (pozyskiwany z gruczołów u podstaw języka jagniąt) rozkładający głównie kwasy tłuszczowe, które są odpowiedzialne za charakterystyczny smak niektórych serów.
Lipaza w proszku jest produktem naturalnym, wolnym od wybielania, barwników, konserwantów.
Lipaza jagnięca tworzy dobrze wyczuwalny, lekko pikantny smak i przyjemny zapach.
Lipaza w proszku stosowana jest w przemyśle mleczarskim do produkcji serów średnio i długo dojrzewających w celu przyspieszania ich dojrzewania i poprawiania aromatu serów.
Dozowanie: 3 - 15 g na 100 litrów mleka (ilość użytej lipazy uzależniona jest od rezultatu, który chcemy osiągnąć - smak słodki, średni lub wyrazisty)
- sery średnio i długo dojrzewające - 5-8 g ma 100 litrów mleka
- ser feta - 2 g na 100 litrów mleka
- śmietana - 1-2,5 g na 100 litrów mleka
Zdjęcie poglądowe, obecnie lipaza jest pakowana w saszetki.