Proces suszenia przebiega w temperaturze do 35°C
Stosujemy tradycyjną metodę suszenia grzybów w szafach suszarniczych z termoobiegiem. Proces suszenia jest długotrwały, z kontrolą temperatury. Pozwala to na uzyskanie produktu o najwyższej jakości.
Taka temperatura gwarantuje zachowanie w grzybach właściwości hitinmannozy i kwasu trametonolinowego
Wielkie znaczenie mają dla nas tereny z jakich pozyskujemy grzyby. Cały proces produkcyjny jest ściśle kontrolowany i utrzymywany w wysokim reżimie sanitarnym. Nad bezpieczeństwem czuwają też osoby przeszkolone w zakresie klasyfikacji i atestacji grzybów.
Każda partia grzybów jest pakowana w worki foliowe a następnie delikatnie pozbawiana powietrza za pomocą urządzenia do pakowania próżniowego.
Skład: Cantharellus cibarius (pieprznik jadalny) - całe grzyby
Każda partia grzybów jest atestowana!
Owocniki pieprznika jadalnego, podobnie jak jego bracia i siostry z rodziny pieprznikowatych, są bogate w witaminę C. A do tego zawierają także dużo potasu i witaminy D. W kurkach znajdują się też śladowe ilości witamin z grupy B i niektórych minerałów.
Oprócz wyżej wymienionych składników kurek, jednym z najbardziej znaczących jest hitinmannoza.
Niektóre zakłady farmaceutyczne otrzymują wyciągi hitinmannozy, które są następnie wykorzystywane do produkcji leków.
Natomiast w odróżnieniu od preparatów medycznych hitinmannoza, w składzie kurek, ma działanie znacznie łagodniejsze.
Nie powoduje obciążenia wątroby, bo właśnie taki skutek uboczny występuje w przypadku preparatów syntetycznych (informacja dla osób z niewydolnością wątroby).
Hitinmannoza to substancja, która zabija wszystkie występujące w organizmie robaki ludzkie, ponieważ potrafi uszkodzić, („rozcieńczyć”) jajeczka pasożytów, których nawetsok żołądkowy nie jest w stanie rozpuścić. Przedostając się do ciała pasożytów hitinmannoza paraliżuje ich układ nerwowy, co prowadzi do ich śmierci.
Dlatego kurki, od czasów starożytnych były znane, jako niezawodne narzędzie w walce przeciwko robakom.
W składzie kurek znajdziemy również kwas trametonolinowy, który jest stosowany w leczeniu wirusowych zapaleń wątroby i nowotworów.
Kalorie i wartości odżywcze - kurki
- Składnik: Zawartość w 100 [g]
- Kalorie (wartość energetyczna): 38 kcal / 160 kJ
- Białko: 1,49 g
- Tłuszcz ogółem: 0,53 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone: ~
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: ~
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: ~
- Kwasy tłuszczowe omega-3: ~
- Kwasy tłuszczowe omega-6: ~
- Węglowodany: 6,86 g
- Błonnik pokarmowy: 3,8 g
- Witamina A: ~
- Witamina D: 212 I.U.
- Witamina E: ~
- Witamina K1: ~
- Witamina C: ~
- Witamina B1: 0,015 mg
- Witamina B2: 0,215 mg
- Witamina B3 (PP): 4,085 mg
- Witamina B6: 0,044 mg
- Witamina B9 (kwas foliowy): 2 µg
- Witamina B12: ~
- Witamina B5 (kwas pantotenowy): 1,075 mg
- Wapń: 15 mg
- Żelazo: 3,47 mg
- Magnez: 13 mg
- Fosfor: 57 mg
- Potas: 506 mg
- Sód: 9 mg
- Cynk: 0,71 mg
- Miedź: 0,35 mg
- Mangan: 0,29 mg
- Selen: 2,2 µg
- Fluor: ~
- Cholesterol: 0 mg
- Fitosterole: 1 mg
Rok zbioru 2022
Obszar zbioru: Puszcza Notecka
Grzyboznawca nr 1677
Atest nr 3092022
Data ważności: 09.2024
100 % Vegan
Naturalne produkty
Bezpieczne dla wegan i wegetarian.