Kukurydza cukrowa Andrea
Odmiana średnio wczesna, plenna. Charakteryzuje się dużą odpornością na choroby, jednak trzeba spełnić pewne wymagania w uprawie. Owocem są kolby długości ok. 15 centymetrów, ziarno średniej wielkości, żółte i bardzo słodkie. Odpowiednia do bezpośredniego spożycia, ale również świetnie smakuje jako element różnych dań.
Zalety:
- Podstawa diety bezglutenowej,
- Obfite plony,
- Odporna na choroby,
- Świetny dodatek w kuchni.
Ciekawostki:
- Świetnie nadaje się dla osób, które nie mogą spożywać glutenu,
- Olej kukurydziany jest również źródłem kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli, których jest nawet więcej niż w oliwie z oliwek.
Wysiew:
- Wysiew w połowie maja do czerwca,
- W rozstawie 50 x 50 cm.
- Zbiór zaczyna się na przełomie sierpnia i września.