Ksylitol FIŃSKI cukier brzozowy 500 g - GOmigo
Co to jest ksylitol
Sok z brzozy czy ksylitol to naturalna substancja, coraz częściej wykorzystywana jako zamiennik białego cukru. Znajduje się on w korze brzozy fińskiej, skąd najczęściej jest pozyskiwany. Niemniej jednak możemy go znaleźć również w niektórych owocach takich jak żółte śliwki, truskawki, maliny, kalafior, bakłażan, szpinak, dynia, sałata. Zaliczany jest on do grupy polioli, czyli węglowodanów charakteryzujących się niską wartością energetyczną. Wyglądem przypomina cukier, ale jest od niego o wiele bardziej wartościowy i korzystny dla naszego zdrowia. Cukier brzozowy charakteryzuje się również niskim indeksem glikemicznym. Oznacza to, że nie podnosi on gwałtownie poziomu cukru we krwi, dlatego podobnie jak erytrol często polecany jest osobom zmagających się z problemem cukrzycy, nadwagi lub insulinooporności.
Jest dwukrotnie mniej kaloryczny od cukru stołowego (sacharozy), posiadając taką samą słodkość. W odróżnieniu od białego cukru ksylitol nie powoduje próchnicy (a może nawet jej zapobiegać) i nie przyczynia się do dużego wzrostu poziomu cukru we krwi. Przyczynia się do zwiększenia wchłaniania wapnia. Ksylitol jest bezpieczny dla zdrowia, ale w dawkach powyżej 15 g może mieć działanie przeczyszczające. Kaloryczność ksylitolu wynosi 2,4 kcal / g. Oznacza to, że ksylitol jest prawie dwukrotnie mniej kaloryczny od cukru stołowego. Dla porównania jedna łyżeczka ksylitolu dostarcza 12 kcal, natomiast jedna łyżeczka bialego cukru – 20 kcal . Niższa kaloryczność ksylitolu wynika z faktu, że jest on tylko w 50% wchłaniany w przewodzie pokarmowym. Pozostałe 50% ulega fermentacji w jelicie grubym. Ksylitol nie powoduje gwałtownego wzrostu glukozy we krwi, dlatego nadaje się dla cukrzyków. Zaleca się stosowanie ok.3 łyżeczki ksylitolu dziennie.
Zastosowanie ksylitolu w kuchni:
Do czego możemy używać ksylitolu? Ksylitol w kuchni z powodzeniem może zastępować biały cukier oraz inne słodziki. Świetnie nadaje się do słodzenia herbat, napojów i deserów. Ksylitol jest też używany do pieczenia oraz przetworów owocowych, ponieważ jest odporny na działanie wysokich temperatur. Ksylitol często wykorzystywany jest również w produkcji gum do żucia, cukierków odświeżających oddech, a nawet past do zębów.
Składniki:
Ksylitol (100%)
Wartości odżywcze dla 100 g ksylitolu:
Wartość energetyczna - 1007 kJ / 242 kcal
Tłuszcz - 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 100 g
w tym cukry - 0,2 g
Błonnik - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g
Wartości odżywcze wyliczone zostały na podstawie danych tabelarycznych i specyfikacji dostarczanych surowców. Poszczególne partie mogą nieznacznie się różnić.
Informacje o alergenach:
W zakładzie pakowane są: orzechy ziemne, inne orzechy, sezam, soja, produkty zawierające gluten. W związku z tym, pomimo starań, prezentowany produkt może zawierać ich śladowe ilości.
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób pakowania:
Produkt zapakowany jest w grube opakowania typu „doypack”. Opakowanie posiada zgrzewane zapięcie strunowe, które pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie produktu. Dzięki tej prostej technologii towar zachowuje świeżość. Jego właściwości organoleptyczne nie zmieniają się w całym okresie przydatności do spożycia. Ze względu na dużą sprzedaż i rotację, produkty są zawsze świeże. Posiadają długie terminy ważności, co sprzyja robieniu większych zakupów i uzupełnianiu domowej spiżarni.
Zawartość opakowania netto (gram):
500 g