Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatności- 7,98 zł
- KOMOSA RYŻOWA BIAŁA QUINOA 500 g białko ECOBI
- 16,09 zł z dostawą
- 11,40 zł
- QUINOA KOMOSA RYŻOWA 500g BIAŁA BIAŁKO IG=35 SMAK
- 20,39 zł z dostawą
- 8,35 zł
- QUINOA KOMOSA RYŻOWA 500g Biała naturalna białko
- 17,34 zł z dostawą
Opis
Komosa ryżowa Quinoa - 500 g
- Producent: Targroch
- Kraj: Boliwia, Peru
- Źródło białka i węglowodanów
- Postać: sypka
- Waga: 500g (0,5 kg)
Komosa ryżowa (QUINOA) - gatunek rośliny jednorocznej uprawiany w Ameryce Południowej. Jest blisko spokrewniona z pospolicie występującą w Polsce komosą białą. jej skład sprawia, że roślina ta może z powodzeniem zastąpić mięso. Poleca się ją szczególnie wegetarianom i weganom. Komosa ryżowa jest m.in. cennym i bogatym źródłem białka (min. 13,3 g/100 g).
Smak - charakteryzuje ją delikatny, lekko orzechowy smak. Znakomicie komponuje się z wieloma daniami. Można serwować ją na ciepło i na zimno, w daniach słonych i słodkich, jako składnik sałatek, dodatek do zup, zapiekanek, warzywnych kotlecików czy też deserów, a także jako alternatywa dla ryżu i ziemniaków. Szczególnie polecamy na śniadanie w połączeniu z mlekiem.
Kuchnia i stosowanie - komosa ryżowa może zastąpić ryż, kasze czy ziemniaki i makarony. Może być również składnikiem zup, gulaszu czy sałatek. Komosę należy dobrze wypłukać pod bieżącą wodą gdyż otoczona jest warstwą gorzkiej substancji o właściwościach dezynfekujących. Następnie gotować jak tradycyjny ryż ok 10-15 minut. Gotuje się w proporcji 1:2 (1 porcja komosy na 2 porcje wody).
Komosa ryżowa - Quinoa
Komosa ryżowa (Chenopodium quinoa) - inaczej Quinoa lub ryż peruwiański, jest pseudozbożem, czyli rośliną, która wytwarza bogate w skrobię nasiona. Jej właściwości i wartości odżywcze od wieków są cenione w Ameryce Południowej, skąd też pochodzi. Jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i immunostymulujące.
Wartość odżywcza ugotowanej komosy ryżowej w 100g - Wartość energetyczna - 120 kcal, Białko ogółem - 4,40 g, Tłuszcz - 1,92 g, Węglowodany - 21,30 g (w tym cukry proste 0,87), Błonnik - 2,8 g, Tiamina – 0,107 mg, Ryboflawina – 0.110 mg, Niacyna - 0.412 mg, Witamina B6 - 0.123 mg, Kwas foliowy - 42 µg, Witamina A – 5 IU, Witamina E - 0.63 mg, Wapń – 17 mg, Żelazo - 1,49 mg, Magnez - 64 mg, Fosfor - 152 mg, Potas - 172mg, Sód – 7 mg, Cynk - 1,09 mg (źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference).
Zadowoleni klienci
Galeria zdjęć
Polecane produkty
Dostawa i płatność
Dlaczego my?
Zapraszamy na inne nasze konta
Zapraszamy na nasze inne aukcje
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.