Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatnościOpis
Węgierski Kociołek emaliowany 13 LITRÓW do ryb
Pojemność: 13 litrów
Materiał: żelazo
Powłoka: emalia czarna / granitowa
Kociołek został wykonany, na Węgrzech, ręcznie, w zakładzie o wieloletnich tradycjach ślusarskich.
Kociołek żelazny emaliowany skonstruowany jest w taki sposób, aby gotowanie nad żywym ogniem było bardzo proste i przyjemne. W odpowiedni sposób wygięte ścianki kociołka powodują równomierne rozprzestrzenianie się ciepła, tzn. w każdym punkcie kociołka jest podobna temperatura. Cecha ta przyczynia się do tego, że potrawy nie przypalają się, i mimo często zmieniającej się intensywności płomienia, dania szybko się gotują.
Do każdego zamówionego kociołka dostajesz w prezencie zestaw przypraw nadających potrawom prawdziwy węgierski smak. Przyprawy UNIVER w tubkach.
Historia kociołków węgierskich
Gotowanie w kociołku węgierskim cieszy się w dzisiejszych czasach bardzo dużą popularnością. Znajomi z końcem tygodnia uwielbiają się spotykać we wspólnym gronie, aby ugotować coś pysznego nad żywym ogniem i na świeżym powietrzu.
W starożytności, wśród stepowych plemion nomadzkich, kociołki były głównym naczyniem służącym do gotowania nad otwartym ogniem.
Węgierskie słowo bogrács, określające kociołek, wywodzi się z osmańsko-tureckiej nazwy „bakrac”, która oznacza miedziany kocioł. Pierwotnie, kociołki nie były przygotowywane ze stopów metalu (żelazo, miedź), lecz z gliny. Dopiero od XVI wieku stało się zwyczajem, że w dworskich kuchniach używano miedzianych kotłów. W XVIII wieku pojawiły się kotły żelazne i żeliwne, które bardzo szybko rozprzestrzeniły się na terenie całych Węgier.
Emaliowane kociołki powstały dopiero w XX wieku. Były one następstwem najbardziej tradycyjnych żelaznych kociołków. Dzięki emaliowaniu, gotowanie stało się łatwiejsze, gdyż powłoka ograniczyła przypalanie potraw.
W kociołkach przygotowywano wiele różnorodnych dań. W zależności od typu potrawy używano kociołków tradycyjnych o zaokrąglonym dnie i rozchodzących się w górę bokach, bądź kociołków o płaskim dnie i bokach zwężanych ku górze.
Kociołki tradycyjne rozszerzające się ku górze służą do gotowania potraw, warzywnych z mięsem białym lub czerwonym (zupa gulaszowa). W trakcie gotowania cyrkulacja w kociołku na środku skierowana jest ku górze, natomiast przy ściankach ku dołowi.
W kociołkach o płaskim dnie idealnie nadających się do gotowania ryb (zupy rybnej) zbiegające się ścianki ku górze wymuszają cyrkulację odwrotną tzn. w środku skierowana jest ku dołowi natomiast przy ściankach ku górze.
Przeciwstawne cyrkulacje w obu typach naczyń powodują, że potrawy z kurczaka, wieprzowiny, czy wołowiny gotowane w tradycyjnym kociołku „samoczynnie” się mieszają, większe kawałki mięs i warzyw nie przywierają do dna i ciągle się unoszą, dzięki czemu nie ma konieczności częstego mieszania. Przy gotowaniu ryb nie jest pożądane, aby ryba cyrkulowała w naczyniu. Ze względu na delikatną strukturę mięsa ryby, mogłaby się zdezintegrować. Dlatego wskazane jest korzystanie z kociołka o cyrkulacji w dolnym kierunku, utrzymującej rybę przy dnie, uniemożliwiając tym samym jej rozpadnięcie.
Zapraszamy!
Warunki transportu:
Transport realizujemy za pośrednictwem Poczty Polskiej S.A. oraz firm kurierskich DPD i UPS. Możliwa jest także wysyłka poza granice kraju, po uprzednim ustaleniu warunków wysyłki. Zapraszamy również do odbioru osobistego w naszym punkcie sprzedaży na terenie Warszawy.
Historia firmy:
Firma Hungarpol Sp. z o.o. istnieje na rynku od 1989 roku. Jesteśmy firmą handlową, działającą w kierunkach Polska - Węgry. Na terenie Polski jesteśmy importerem i dystrybutorem detalicznym oraz hurtowym produktów węgierskich. Zaopatrujemy sklepy i restauracje na terenie całego kraju.
Hungarpol Sp. z o.o.
01-100 Warszawa
ul. Stroma 20
NIP: 527-020-66-71
Numer konta:
BZWBK 02 1090 1014 0000 0001 1470 7441
Kontakt:
tel/faks: +48 22 836 80 18
kom: +48 661 12 12 81
e-mail: bok@hungaricum.pl
Sklep stacjonarny:
Hungaricum
ul. Połczyńska 121/125
01-377 Warszawa
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.