Surowce do produkcji: Federacja Rosyjska .Wygląd: kawior jesiotra gatunku ryb, jaja są czyste, jednolite w kolorze.Spójność: jaja są elastyczne, lekko wilgotne lub suche, oddzielone od siebie.Kolor: szary-czarny.Wielkość ziarna: 2-2,3 mm.Stopień: najwyższy - premia.Składa się z świeżego surowca w miejscu połowów.Nie poddawany zamarzaniu.Środki konserwujące: nie.
Okres ważności: do 12 miesięcy.Wiodącym miejscem zajmuje kawior z jesiotra. Czarny kawior jest klasycznym przysmakiem. Dla rzadkości i niezwykłego smaku ten kawior nazywa się czarnym złotem. Jakość pierwszej jakości kawioru wynika z faktu, że kawior jest używany tylko dla dojrzałych ryb z dużymi i dobrze zaprojektowanymi jajami. Czarny kawior z tej jakości ma najlepszy i delikatny smak. Jest to nie tylko smaczny i użyteczny produkt, ale także symbol bogactwa i dobrego samopoczucia. To jest dekoracja królewska dla każdego świątecznego stołu. Połączenie czarnego kawioru i szampana od dawna wiązało się z luksusem elity.