Opis
Kawa świeżo palona prosto z palarni kawy Blue Orca COFFEE!
SUPER ATRAKCYJNA CENA! PAMIĘTAJ -> Kupując u nas otrzymujesz TYLKO ŚWIEŻO PALONĄ KAWĘ (NIE STARSZA NIŻ 7 dni od zamówienia)
Kawa prosto z naszej palarni BLUE ORCA COFFEE.
Smaczna, świeża kawa o doskonałej jakości dla każdego
Kawa Świeżo Palona! Prosto ze świeżych zbiorów z plantacji w BRAZYLI i KOLUMBII i INDIACH. Idealny smak i aromat, dzięki najwyższej jakości ziarnom. Tylko świeżo palona kawa zapewnia najwyższą jakość smaku.
PAMIĘTAJ!!! NASZA KAWA JEST ŚWIEŻO PALONA - nie starsza niż 7 dni od zamówienia, dzięki temu możesz się cieszyć kawą najwyższej jakości w swoim domu.
Prosimy jednocześnie pamiętać, że kawa swój optymalny (idealny smak) uzyskuje od 10 do 14 dni od palenia :)
3 x 1 KG -> Świeżo Palona
ŚWIEŻO PALONA PROSTO Z PALARNI KAWY BLUE ORCA COFFEE
Jedne z najsłynniejszych kaw na świecie! Kawa palona z pasją, prosto z palarni kawy Blue Orca Coffee! Rewelacyjna, świeża kawa dla każdego w nieprawdopodobnie niskiej cenie!
Charakterystyka kawy:
• Data palenia: NIE STARSZA NIŻ 7 dni od zamówienia
• Data przydatności: 24 miesiące
• Kawa do: ekspresu ciśnieniowego, ekspresu przelewowego, kawiarki, french press
• Kawa: ziarnista
• Rodzaj kawy: 100% Arabica oraz Robusta
• Intensywność smaku: 4/5
• Kwasowość: 1/5 Brazylia, La Storia 1/5
• Stopień wypalenia: 3/5
INFORMACJE O KAWIE
• Kraj pochodzenia: Brazylia
• Region: Guaxupé, Carmo de Minas
• Gatunek: Arabika: Acaiá, Yellow Catuaí, Yellow Bourbon
• Zbiory: maj-sierpień
• Metoda pozyskiwania: na sucho
• Wysokość upraw: 800 - 1350 m.n.p.m
• Profil palenia: średnie
• Smak: nuty czekolady, orzechów i rodzynek
• Aromat: słodki
• Body/cielistość: pełne
• Kwasowość: niska
Sposoby przygotowania:
Brazylia to ziarnista to legendarna kawa 100% arabika najwyższej jakości. Idealnie sprawdzi się w automatycznych ekspresach do kawy, a po uprzednim zmieleniu na odpowiednią grubość, fantastycznie odnajdzie się w ekspresie kolbowym, kawiarce, bądź French Pressie, a nawet przy alternatywnych metodach parzenia kawy jak np. aeropress.
LA STORIA GUSTO DELICATO
80% Arabica, 20% Robusta
1kg Świeżo Palona
ŚWIEŻO PALONA PROSTO Z PALARNI BLUE ORCA COFFEE
Kawa Gusto Delicato 1kg ziarnista Świeżo Palona
Nasz blend Gusto Delicato składa się z idealnie wyselekcjonowanych ziaren Arabiki ze specjalnie dobraną wysokogatunkową Robustą
- Brazil Fazenda Sao Domingos NY2 Yellow Bourbon Natural, obróbka: natural
- Colombia Supremo LA MANUELA SUPREMO scr. 18, orbóbka: mokra
- India Robusta Cherry AA scr. 18, obróbka: natural
Idealnie dobrane proporcje poszczególnych ziaren zapewniają uzyskanie filiżanki idealnego espresso
- opakowanie 1kg
- kawa ziarnista
- mieszanka, 80% arabika 20% robusta
- intensywność smaku: 4/5
- kwasowość: 1/5
- stopień wypalenia 3/5
- nuty smakowe: czekolada, migdały, cynamon
La Storia Gusto Delicato
La Storia Gusto Delicato została stworzona przede wszystkim dla fanów doskonałego espresso, którzy oczekują także sporej dawki kofeiny. Jak każdą naszą mieszankę do espresso należy określić ją jako 3xP,czyli:
potente, perfetto, profondo.
Co to znaczy?
Potente - espresso musi być mocne.
Perfetto – wolne od wszelkich defektów i mocno skoncentrowane.
Profondo - posiada głębię smaku i szeroką gamę nut smakowych.
Wyselekcjonowane odmiany kawy w mieszance Gusto Delicato dostarczają mocnego zastrzyku kofeiny, jednocześnie pozwalają delektować się niezwykłym bukietem smakowym w którym można poczuć orientalne nuty cynamonu oraz głębokie nuty czekolady i migdałów. Wypracowana przez nas harmonia w tej mieszance sprawia, że świetnie sprawdzi się jako baza do wszelkich napojówkawowych tak jak np. cappuccino czy latte macchiato, ale przede wszystkim w formie espresso czy americano, kwasowość tej kawy jest bardzo znikoma.
LA STORIA Crema e Gusto
60% Arabika, 40% Robusta
1kg Świeżo Palona
ŚWIEŻO PALONA PROSTO Z PALARNI BLUE ORCA COFFEE
Kawa Crema e Gusto 1kg ziarnista Świeżo Palona
Nasz blend Crema e Gusto składa się z idealnie wyselekcjonowanych ziaren Arabiki ze specjalnie dobraną wysokogatunkową Robustą
- Brazil Fazenda Sao Domingos NY2 Yellow Bourbon Natural, obróbka: natural
- India Robusta Cherry AA scr. 18, obróbka: natural
Idealnie dobrane proporcje poszczególnych ziaren zapewniają uzyskanie idealnego espresso.
- opakowanie 1kg
- kawa ziarnista
- mieszanka, 60% arabika 40% robusta
- intensywność smaku: 2,5/5
- kwasowość: 1/5
- stopień wypalenia 3/5
- nuty smakowe: kakao, orzechy, karmel
Crema e Gusto z rodziny La Storia, będzie nieco mniej aromatyczną kawą od pozostałych, w których wykorzystujemy w 100% ziarna Arabiki, jednak zdecydowanie dostarczy najwyższą dozę kofeiny z rodziny La Storia.
Sposoby przygotowania:
La Storia Crema e Gusto to ziarnista kawa mieszanka arabici i robusty- najwyższej jakości. Idealnie sprawdzi się w automatycznych ekspresach do kawy, a po uprzednim zmieleniu na odpowiednią grubość, fantastycznie odnajdzie się w ekspresie kolbowym, kawiarce, bądź French Pressie.
Opakowania gwarantujące świeżość:
Nasze opakowania są najlepszym możliwym rozwiązaniem dla maksymalnego utrzymania świeżości kawy. Wyposażone są w zamknięcie typu zip oraz jednostronny zawór.
- Zawór uniemożliwia tlenowi dostawanie się do wewnątrz opakowania, jednocześnie pozwala kawie odgazować świeżo po jej wypaleniu.
- Zamknięcie "zip" jest sposobem, dzięki któremu nie musimy martwić się przesypywaniem kawy do słoików lub pojemników z obawy, że kawa nam zwietrzeje.
Palenie OMNIROAST
Jest to palenie, które pozwala na przygotowanie kawy w domu, zarówno w ekspresie (kolbowym automatycznym) jak i równiez w metodach przelewowych.
Idealny kompromis - dzięki takiemu sposobowi palenia zachowujemy w ziarnie ich naturalnych charakter, który odzwierciedla cechy charakterystyczne danego regiony, odmiany botanicznej czy sposobu obróbki.
Pozwalając nam się cieszyć soczystym espresso jak i pyszną kawą z frencha czy kawiarki.
Sposób i stopień palenia kawy:
Należy pamiętać, że na finalny smak kawy w filiżance ma wpływ bardzo wiele czynników, można je ogólnie podzielić na 3 grupy: FARMA (warunki, odmiana botaniczna, sposób obróbki kawy, etc), PALARNIA (sposób palenia kawy) oraz PRZYGOTOWANIE KAWY w domu (sposób i grubość mielenia, ilość wody, jakość wody, etc)
NASZE PALENIE:
Na zdjęciu obok przedstawiamy w celu wizualizacji 3 podstawowe stopnie palenia kawy.
Nasze kawy są palone średnio - co oznacza, że ziarna w opakowaniu będą całkowicie suche, lekko matowe. Ma to na celu zamknięcie wszystkich olejków w ziarnie kawy, aby odzwierciedlić cechy charakterystyczne dla danej odmiany kawy. To jedna z różnic, pomiędzy kawami z palarni, a kawami maretowymi, które są palone ciemno, aby między innymi ukryć defekty ziarna.
Dostosuj grubość mielenia do metody parzenia
Sposób mielenia kawy w zależności od metody parzenia jest bardzo istotny. Nieodpowiedni dobór grubości mielenia może mieć negatywny wpływ na smak w filiżance. Kawa może być zbyt wodnista, płaska w smaku i krótka albo ciężka, gorzka i bez wyrazu.
Na grafice prezentujemy poglądowo jak należy dobrać grubość mielenia od bardzo drobnego pod metody ciśnieniowe po dość grube mielenie w przypadku metod przelewowych.
Ważne abyśmy pamiętali, że grubość mielenia nie jest dana raz na zawsze:
- będzie ona nieco inna dla każdej kawy i metody
- zmienia się w czasie
- wartą z nią eksperymentować szukając optymalnego smaku dla danej kawy/metody