Caroffee - Kawa z karobu 300g BIO
Kawę Caroffee można przygotować w ekspresie przelewowym, jako espresso, czy kawę po grecku (w tygielku - parzenie podobne do kawy po turecku) lub frappe. Aby otrzymać mrożoną kawę/frappe, dodaj kostki lodu lub włóż do lodówki. Caroffee można łączyć ze zwykłą kawą, aby zmniejszyć zawartość kofeiny i dodać witamin. Kto chce pozbyć się przyzwyczajenia do kawy, ale obudzić się o poranku, może to zrobić z pomocą Caroffee.
- Najlepiej spożyć przed: 10.02.2020
- Kraj pochodzenia: Grecja, Kreta
- Masa netto: 300g
- Skład: 100% *karob (proszek) / *certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego Rolnictwo EU
Wartość odżywcza w 100g
- wartość energetyczna: 1131kJ/318kcal
- tłuszcze 0,4g
- kwasy tłuszczowe: nasycone 0,0g;
- węglowodany 58,9g w tym cukry 46,9g
- błonnik 30,0g
- białka 4,7g
- sól 0,0g
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej.
Produkty z karobu są: ekologiczne, bezglutenowe, bezkofeinowe, odpowiednie dla wegetarian i wegan, nie zawierają tłuszczów, soli, ani dodatku cukrów
Creta Carob to rodzinna firma powstała w 2006 roku, mieszcząca się na Krecie w małej wiosce Argyroupoli. Głównym jej celem jest produkcja różnych produktów spożywczych z organicznych strąków karobu.
"Karob, to zaginiony skarb Krety" stwierdza założyciel firmy Elias Manousakas.
Na Krecie drzewa szarańczynu rosną w suchych warunkach i trudnych glebach, które są naturalnie wolne od grzybów i szkodników. Nie stosuje się zatem żadnych oprysków środkami ochrony roślin. Przez pierwsze 15 lat drzewo nie owocuje, a w ciągu 50 lat dorasta do 15 m wysokości. Z takiego drzewa można zebrać około tony strąków. Zbiera się je w połowie września, rosnąc są zielonkawe, a dojrzewając ciemnieją i stają się błyszcząco brązowe. Każdy strąk zawiera ok. 15 nasion.