Kawy z Italii są jak ich różnorakie wina i lokalne specjały oraz rodzinne receptury kulinarne. Tylko oparte o tradycje włoskie prażalnie są interesujące dla prawdziwych smakoszy tego trunku.
Niniejsza aukcja dotyczy paczki kawy ziarnistej PEDRON Supremo 70% arabica, o wadze 250g, z datą ważności do 12.2023 r., hermetycznie zamkniętej.
Oferta Pedron Caffè Supremo – to mieszanka wybornych pięciu rodzajów kaw z następujących podzwrotnikowych plantacji iberoamerykańskich, położonych na wys. 600-1700 m npm.
Skład (70% arabiki):
Brazylia – Santos Cerrado Finca S.Sofia;
Kolumbia – Finca San Cayetano;
Papua Nowa Gwinea – Plantation Sigri AA (owoce dorodne, jednako wielkie, klasy I);
Salvador – Finca La Haciendita
oraz 30% robusty:
Gwatemala – Las Flores Washed (pestki myte).
Charakterystyka:
Aromat: karmel.
Smak: karmel, kakao.
Kwaskowość: 6/10
Słodycz: 7/10.
Pedron Supremo to oferta-produkt nadający się do gastronomii lub zaparzania w ekspresach ciśnieniowych domowych. Uzyskuje się wywar tzw. pełny, dający mocne espresso o posmaku kakaowym. Napój w filiżance intensywny z ładną, trwałą pianką, nieco gorzki, ale do zaakceptowania. Z uwagi na immanentną karmelowość wsadu potrzebuje – jeśli już – pewnej ilości cukru (lub miodu) do osłodzenia ekstraktu.
Palarnia Pedron Caffè powstała w Padwie w 2004 roku na bazie wcześniejszego, dwudziestoletniego doświadczenia Massimo Pedrona – pomysłodawcy i twórcy firmy. Szeroka oferta zakładu to wynik stale poszukiwanych najlepszych surowców, będących podstawą w komponowaniu wybornych, unikalnych kompozycji smakowych.
Mieszanki Pedron Caffè charakteryzuje wykorzystanie cenionych kaw zielonych, pochodzących z najbardziej renomowanych plantacji na świecie.
Pedron Caffè potrafi celnie łączyć innowacyjność technologiczną z tradycyjną wiedzą na temat wyboru, mieszania i prażenia kawy. Załoga palarni stara się być na bieżąco z dynamicznymi zmianami na rynkach zagranicznych, z różnymi trendami wśród konsumentów i nowymi metodami ekstrakcji kawy prażonej – poszukuje wynalazków pozostając wierna tradycji. Każda filiżanka espresso Pedron Caffè obiera sobie za cel usatysfakcjonowanie tych, którzy kochają kawę w jej najczystszej postaci.
Komponenty zróżnicowanych mieszanek Pedron Caffè to kawy pochodzące z Brazylii, Indii, Salvadoru, Kolumbii, Gwatemali, Etiopii, Papui Nowej Gwinei oraz Indii; są starannie wybierane, by zapewnić najlepszą jakość finalnego produktu.
Pedron używa przeważnie surowców zbieranych ręcznie, z ocienionych plantacji znajdujących się na wysokości 1100-2000 metrów (upraw bliżej słońca), bo to zapewnia ziarnom większą słodycz. [Stoki powulkaniczne gwarantują dorodność owoców kawowca, ale zwiększają zawrtość kwasu w pestkach.]
Każda partia surowej kawy jest analizowana metodą SCA (Strong Customer Authentication – Silne Uwierzytelnianie Klientów), by zagwarantować brak jakichkolwiek defektów w pestkach. W wewnętrznym laboratorium palarni bada się stopień wilgotności i gęstości ziaren.
Następnie przechodzi się do etapu palenia partii próbnej, by sprawdzić jej jakość w filiżance kawy. Tylko komponenty, które otrzymają powyżej 80 punktów według wytycznych SCA, mogą trafić do mieszanek oraz kaw jednorodnych (monoorigine).
Sercem palarni jest maszyna do ręcznego, powolnego ogrzewania gorącym powietrzem, która jednorazowo może uprażyć 60 kg kawy. Każda taka partia podlega kontroli, oględzinom firmowych ekspertów przed stopniowym (to ważne!) procesem schładzania.
W Pedron Caffè stosuje się dwa typy temperaturowej obróbki surowych, zielonych pestek: tzw. prażenie po włosku, na ciemno, z myślą o ekstrakcji pod ciśnieniem, czyli ekspresach pompowych, kolbowych oraz mokach Bialettiego (całość procesu trwa 7-12 dni) oraz palenie nieco jaśniejsze (tylko 2-3 dni), z przeznaczeniem do rozmaitych kafetier prywatnych, zaparzaczy przelewowych czy też tzw. parzenia po polsku, a więc „zalewek” z fusami.