Kawa Costa Rica San Rafael Tarrazu SHB
Pojemność: 500g
Kraj: Kostaryka
Region: Tarrazu
Odmiana: Caturra, Catuai
Wys. upraw: 1600m n.p.m.
Obróbka: mokra
Nuty: karmel, czekolada, nuty kwiatowe, wiśnie
Kwasowość: niska, owocowa
Kawa w Kostaryce zaczęła rosnąć w 1779r., a swój niepowtarzalny smak zawdzięcza głównie wulkanicznym glebom i wodom Pacyfiku. Tarrazu znajduje się około 70km na południe od stolicy San Jose, w dziewiczej okolicy otoczonej górami. Kawa jest tutaj dla ludzi głównym źródłem utrzymania, zatem jej uprawie i przetwórstwie poświęca się wielką uwagę i czujność. Wpływy ze sprzedaży kawy pokryły np. koszty budowy pierwszej kolei łączącej ziemie na wybrzeżu Atlantyku, tzw. Ferrocarril al Atlantico, pomogły również w trakcie budowy Teatru Narodowego w San Jose.