Kapusta Kamienna Głowa 2g
Znane i popularne warzywo, często goszczące na Polskich stołach. Odmiana późna, bardzo plenna zbiory po 150-160 dniach. Nadaje się do długiego przechowywania. Świetnie się nadaje do kiszenia. Tworzy kuliste, twarde główki o charakterystycznym kolorze. Polecana jest do bezpośredniego spożycia, jednak można ją również poddać obróbce lub konserwować.
Zalety:
- Możliwe do bezpośredniego spożycia jak i do obróbki termicznej.
- Łatwe w uprawie,
- Szybkie plony,
- Można przechowywać zimą.
Ciekawostki:
- Ma w sobie dużo witamin, ale również właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, dlatego warto spożywać ją w okresie chorobowym, aby chronić się przed grypą i przeziębieniem.
- Kapusta kiszona to świetny element diety, wspomaga trawienie i wzmacnia odporność, dodatkowo pozytywnie wpływa na kondycję skóry i poziom cholesterolu.
Wysiew:
- Można siać w kwietniu w rozstawie 50-60 x 60 cm,
- wymaga żyznej gleby, nawożenia i wody w glebie, która nie może być zakwaszona.
- Zbiory październiku - listopadzie.