Kapusta głowiasta - Ditmarska Najwcześniejsza
Znane wszystkim warzywo, często goszczące na wszystkich stołach. Tworzy kuliste, twarde główki o masie 1-1,5 kg. Odmiana wczesna, od posiania do zbiorów mija tylko 50-55 dni, nadaje się do uprawy w szklarni lub polu. Polecana jest do bezpośredniego spożycia, nie nadaje się jednak do długiego przechowywania.
Zalety:
- Możliwe do bezpośredniego spożycia jak i do obróbki termicznej.
- Łatwe w uprawie,
- Szybkie plony,
Ciekawostki:
- Ma w sobie dużo witamin, ale również właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, dlatego warto spożywać ją w okresie chorobowym, aby chronić się przed grypą i przeziębieniem.
- Kapusta kiszona to świetny element diety, wspomaga trawienie i wzmacnia odporność, dodatkowo pozytywnie wpływa na kondycję skóry i poziom cholesterolu.
Wysiew:
- Można siać od stycznia do kwietnia w rozstawie 50 x 40 cm,
- wymaga obfitego nawożenia i ilości wody w glebie, która nie może być zakwaszona.
- Zbiory już po dwóch miesiącach.