Kapusta głowiasta czerwona
Popularne warzywo goszczące na stołach zazwyczaj jako dodatek do głównego dania. Główka średniej wielkości, kulista, o charakterystycznym kolorze fioletowo czerwonym. O małej skłonności do pękania. Jej liście mają srebrzysty woskowy nalot. Nadaje się do uprawy w szklarni lub polu, a plon z późnego siewu nadaje się do przechowywania zimą. Polecana jest do bezpośredniego spożycia, jednak można ją również poddać obróbce lub konserwować.
Zalety:
- Możliwe do bezpośredniego spożycia jak i do obróbki termicznej.
- Łatwe w uprawie,
- Szybkie plony,
- Można przechowywać zimą.
Ciekawostki:
- Ma w sobie dużo witamin, ale również właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, dlatego warto spożywać ją w okresie chorobowym, aby chronić się przed grypą i przeziębieniem.
- Kapusta kiszona to świetny element diety, wspomaga trawienie i wzmacnia odporność, dodatkowo pozytywnie wpływa na kondycję skóry i poziom cholesterolu.
Wysiew:
- Można siać od marca do kwietnia w rozstawie 50-60 x 60 cm cm, w
- wymaga nawożenia i wody w glebie, która nie może być zakwaszona.
- Zbiory w lipcu - wrześniu.