Kawy z Italii są jak ich różnorakie wina i lokalne specjały oraz rodzinne receptury kulinarne. Tylko oparte o tradycje włoskie prażalnie są interesujące dla prawdziwych smakoszy tego trunku.
Sprowadzona z Serravalle Scrivia (prowincja Alessandria) oryginalna kawa Boasi/TAG o intensywnym aromacie i niepowtarzalnym smaku!!!
Niniejsza aukcja dotyczy pakietu 10 sztuk kawy mielonej w hermetycznych kapsułach Boasi/TAG Nespresso Amabile o wadze 5,5g każda.
Najlepiej spożyć przed: 04.2023 r.
BOASI Intenso to produkt pomyślany jako nowość marketingowa konsorcjum w sektorze półzautomatyzowanej ekstrakcji w systemie NESPRESSO. Jest to oryginalny komplet firmowy w formie zbioru pojedynczych kapsułek, kawy szczelnie zamkniętej w praktycznych pojemniczkach z plastiku. Dobrze zbalansowana mieszanka do barów i mieszkań przeznaczona do wywarów mających dać konsumentowi pobudzające wspomaganie. Kompozycja z dobrej robusty z Afryki i Azjii połączona z wyselekcjonowanymi arabikami z Brazylii i Środkowej Ameryki, po zaparzeniu lubiąca cukier i dobrze komponująca się z mlekiem, także w formie spienionego cappuccino. Jako napój miły w smaku, przyjemnie aksamitny, z gęstą pianką i przykuwającym aromatem może uchodzić za wykwintne włoskie „l'espresso”.
Oferta w kapsułkach jest doskonała dla każdego, kto także w domu (lub biurze) chce cieszyć się filiżanką bardzo dobrej kawy (bez kłopotów przy zlewozmywaku), na wzór tej podawanej w renomowanych barach. Pojedyncze dozowniki są konfekcjonowane próżniowo, by długo zachowywały świeżość, np. słodki lub czekoladowy smak, delikatny aromat i stabilną jakość zgodną z pierwowzorem opuszczającym prażalnię.
Port w Genui był od zawsze ważną sortownią najlepszych kaw z całego świata, dlatego właśnie to miasto obfituje w specjalistów w prażeniu zielonych pestek tego poszukiwanego owocu. W związku z powyższym na początku l. 50. ub. w. zrodziła się potrzeba, by w tym właśnie miejscu kupować, mieszać i prażyć surową kawę – co w 1959 roku przekształciło się w formalny związek – spółkę producencko-handlową TAG (Torrefattori Associati Genova – Zjednoczeni Prażalnicy z Genui). Istotnym składnikiem tej kooperatywy była rodzina Boasi, której palarnia istniała tam już od 1930 roku.
W 2004 roku produkcja Boasi/TAG przenosi się z Via Spalato w Genui do nowej prażalni w Serravalle Scrivia (prowincja Alessandria): 11 000 m2 nowoczesnych maszyn produkcyjnych, z mocą przerobową 200-250 kwintali kawy dziennie.
W 2007 roku spółka TAG otrzymała dwa ważne certyfikaty jakości: ISO 9001 oraz IFS International Food Standard, gwarantujące przykładanie dużej wagi do jakości produktu oraz usług świadczonych odbiorcom.
„Od trzech pokoleń pielęgnujemy nasze zamiłowanie do kawy z tą rzemieślniczą starannością, która wciąż pozostaje żywa pomimo automatyzacji produkcji. Inwestycje w urządzenia, proces kontroli jakości oraz obsługi klienta to dla nas po prostu filozofia życia” – mówi Marco Boasi – prezes.
Palarnia, będąca jedną z najważniejszych na włoskim rynku w sektorze gastronomii barowej, rozszerza sieć dystrybucji międzynarodowej i staje się prawdziwym wzorcem, jeśli chodzi o jakość i obsługę klienta.
W 2016 roku doświadczeni udziałowcy tworzą kapitałowy akcjonariat jako TORREFATTORI ASSOCIATI S.p.A. – powstaje więc formalnie nowa jakość, konsorcjum, które zostaje właścicielem marek takich jak Pera, Caffè Boasi i Rostkafè.