Kawy z Italii są jak ich różnorakie wina i lokalne specjały oraz rodzinne receptury kulinarne. Tylko oparte o tradycje włoskie prażalnie są interesujące dla prawdziwych smakoszy tego trunku.
Oryginalna kawa BORBONE z Neapolu o niepowtarzalnym smaku!
Niniejsza aukcja dotyczy pakietu 10 szt. hermetycznych kapsułek BORBONE Miscela Nera Respresso [nespresso], o wadze zawartości 5g każda.
Najlepiej spożyć przed: 10.2025 r.
BORBONE Miscela Nera Capsule Respresso to „czarna” mieszanka wyłącznie różnych robust (jako „kofeinowy kop”) w kapsułkach do ekstrakcji w ekspresach przystosowanych do systemu „Nespresso”. Po wypaleniu pestek na kolor ciemny („na kolor sęka”, jak mówią miejscowi) i tuż po zmieleniu świeży granulat jest dozowany i pakowany wprost do szczelnych, hermetycznie zamykanych, plastikowych „kubeczków”, gwarantujących utrzymanie żródlanych walorów organoleptycznych i aromatu aż do momentu ekstrakcji.
Respresso Miscela Nera to kompozycja odpowiednio zmielonych pestek różnych kawowców wyłącznie robusty z upraw w Indiach i Ugandzie.
„Mała czarna” jak lawa wulkaniczna solidna, wywar mocny, intensywny, wyrazisty i kremowy. Espresso z wysoką pianką niekwaśne, z gorzkością do zaakceptowania (informacja dla tych, co wywaru nie słodzą). Dla koneserów espresso napoletano propozycja typowa – „dopalaczowy” napój w filiżance z naddatkiem owocowego aromatu. Gwarantująca podczas jej kosztowania o każdej porze dnia kofeinowy doping, by podtrzymać energię potrzebną do funkcjonowania w ruchliwym mieście u stóp Wezuwiusza. „Nikt mnie nie zagnie! Dzień zaczynam od „czarnej” mieszanki o intensywnym i mocnym smaku. Staję się silniejszy.”
Walory smakowe (skala 1:12): intensywność 10; konsystentność (wł.corpo, ang. body) 9,8; słodkość 6; trwałość 10; kwaśność 4.
UWAGA: kawa jest znana ze swych wyjątkowych właściwości; trzy "małe czarne" z tego produktu dziennie pozwalają utrzymać prawidłowy stan glukozy we krwi i poprawić jej krążenie. Kawa przyśpiesza też tępo przemiany materii, niweluje ryzyko wystąpienia depresji. Odpowiednia zawartość kofeiny – jak wiemy – pobudza nas, pomaga w koncentracji i wspiera pamięć.
Caffe Borbone to z założenia nobliwa marka z Neapolu, powstała w 1997 roku, wchodząca w skład spółki L'Aromatika S.r.l. Powołana nad zatoką pod Wezuwiuszem, gdzie kawiarni wpisanych w historię jest krocie (choćby Gambrinus, 1860). Bo Neapol to chyba jedyne miasto na świecie, gdzie każdy każdego częstuje kawą i nikt nie mówi "– Nie!". Tak przynajmniej o sobie rozpowiadają miejscowi. Ambicją zakładu jest nawiązywanie do historii miasta – zwłaszcza okresu Królestwa Obojga Sycylii pod panowaniem Burbonów.
Anegdotka miła dla ucha: "mała czarna" Borbone ma być wzorcowym synonimem wyjątkowego espresso jaki zaparzono nowemu królowi Karolowi Burbońskiemu 10 maja 1734 roku w klasztorze Braci Mniejszych, u wejścia do miasta przez Bramę Kapucynów. Dowodem na takie wyszczególnienie współczesnej palarni jest od parunastu lat kontrakt na dostarczanie kawy do Domu Burbonów (Real Casa di Borbone delle Due Sicilie, 1734) i oficjalny sponsoring Teatro di San Carlo (1737) w Neapolu.
Szanując neapolitańską tradycję zakład postawił na zaawansowane technologie i tym samym przedsiębiorstwo Borbone oferuje dziś konsumentom prawie kompletny wachlarz produktów z branży kawowej.