Kawy z Italii są jak ich różnorakie wina i lokalne specjały oraz rodzinne receptury kulinarne. Tylko oparte o tradycje włoskie prażalnie są interesujące dla prawdziwych smakoszy tego trunku.
Sprowadzona z Neapolu oryginalna kawa CARBONELLI o intensywnym aromacie i niepowtarzalnym smaku!!!
Niniejsza aukcja dotyczy pakietu 10 szt. hermetycznych kapsułek CARBONELLI 100% Arabica (nero), o wadze 5,2g każda.
Najlepiej spożyć przed: 05.2023 r.
Uwaga: pojedyncze kapsułki są w czarnych opakowaniach jak na zdjęciu, bez napisów firmowych.
Linia CARBONELLI Capsule została stworzona z myślą o połączeniu w jedność produktu, opakowania, urządzenia i obsługi. Odpowiednio przygotowane mieszanki wysokiej klasy są oferowane w kapsułkach do ekstrakcji w ekspresach przystosowanych do systemu „Nespresso”. Po wypaleniu pestek na kolor ciemny („na kolor sęka”, jak mówią miejscowi) i tuż po zmieleniu świeży granulat jest dozowany i pakowany wprost do szczelnych, hermetycznie zamykanych, plastikowych „kubeczków”, gwarantujących utrzymanie żródlanych walorów organoleptycznych i aromatu aż do momentu ekstrakcji.
Mieszanka CARBONELLI Capsule Miscela 100% ARABICA pozwala bez trudu w warunkach prywatnych uzyskać zautomatyzowaną ekstrakcję produktu dającą wysokiej jakości l'espresso, cechujące się gwarantowaną świeżością: świetnym aromatem, doskonałą intensywnością otrzymanego w ten sposób napoju, a także kremowym, wyrazistym smakiem.
MISCELA 100% ARABICA – to subtelnie dobrana mieszanka neapolitańska dla miłośników wykwintnego l'espresso pod Wezuwiuszem. Zestaw 100% czystej arabiki. Do tej mieszanki użyto ziaren z Etiopii, Kolumbii oraz Brazylii. Zrównoważona dawka doskonałych pestek daje napój kremowy, o czekoladowo-aksamitnym aromacie. Dla wszystkich, którzy kawę nie tylko piją, ale także ją kochają, żyją nią i potrafią docenić uwalniane z niej aromaty. Palenie: ciemne. Wyczulony smakosz rozpozna tu karmelowe nutki, właściwe najlepszym rodzajom arabik, które łączą się w pozostający na długo przyjemny aksamitny posmak. Zminimalizowana kwaskowatość czyni napój delikatnym i wciągającym, pożądanym o każdej porze dnia.
Palarnia CARBONELLI zrodziła się z pasji do kawy. Jej założyciel, Pietro Carbonelli, już w 1946 roku, jako dziesięcioletni wówczas chłopiec, zaczął zgłębiać tajniki jej produkcji i ekstrakcji. „Wszystko w atmosferze wąskich uliczek i zaułków Neapolu – miasta historycznego, tętniącego życiem, gdzie każdego dnia, od bladego świtu do późnych godzin nocnych, jedynym stałym i nie do podrobienia aromatem był zawsze zapach świeżej filiżanki kawy.” – jak czytamy we wspomnieniach. „Były to lata powojenne i mały Pietro, pomiędzy nauką w szkole a graniem w piłkę, dorabiał sobie pomagając wujkowi w sklepie spożywczym. W tamtym czasie sklepy spożywcze i bary zamawiały bezpośrednio z zamorskich plantacji, via port w mieście, niewielkie ilości zielonej kawy, którą następnie same prażyły na potrzeby własnych lokali lub do dalszej odsprzedaży.”
Pod koniec lat sześćdziesiątych ub. w. Pietro Carbonelli rozpoczął współpracę z najstarszymi palarniami neapolitańskimi, poznając tam wady i zalety każdej z plantacji dostarczających surowy produkt. Wreszcie w 1981 roku założył własną palarnię – Caffè Carbonelli – z siedzibą w Melito di Napoli, jednej z dzielnic pod Wezuwiuszem.
Jego zamiłowanie do kawy, jakości produktu, a także zdolność dostosowywania się do stale rosnących wymagań rynku przejęli synowie – Luigi e Luca. Dzięki rozsądnemu rozdzieleniu swoich kompetencji w firmie prowadzonej rodzinnie, doprowadzili ją do poziomu, że stała się znaczącym graczem na rynku kawowym.
Luigi Carbonelli odpowiada za jakość i produkcję. To z jego doświadczenia, nabytego przez lata ścisłej współpracy z ojcem, powstały wszystkie obecne mieszanki oferowane przez palarnię. Stale poszukuje nowych aromatów do zaproponowania klientom; to on wprowadził na rynek mieszanki w kapsułkach i saszetkach.
Luca Carbonelli odpowiada za sprzedaż i marketing. Ukończył studia z zakresu komunikacji i wiedzę tę wykorzystuje, by z pasją budować wizerunek firmy. Jest na bieżąco z nowymi trendami, ale podziela opinię, że najlepszą reklamą dla każdego produktu są zadowoleni klienci.
Palarnia CARBONELLI praży pięć różnych mieszanek w ziarnach (odmiany wg procentowej zawartości arabiki: Vesuvio 20%; Santa Lucia 50%, Napoli 70%, Gold 85% i Extra 100%), cztery z nich są również dostępne w saszetkach i kapsułach. Szczególną staranność wykazuje w doborze najlepszych plantacji arabiki i robusty, gdzie kupuje się surowe ziarna. Fundamentalny jest zatem wybór upraw kawowca, a także późniejsze tworzenie mieszanek o odpowiednim procentowym składzie obu typów kaw.
Dużą wagę przykłada się do wszelkich posiadanych certyfikatów, które zaświadczają o spełnianiu norm higieniczno-sanitarnych (od zasiewu do zbiorów, a także dalej – w transporcie morskim oraz doręczaniu zielonych pestek do palarni w Melito).
Caffe CARBONELLI jest jedną z nielicznych palarni, która stosuje starą technikę prażenia kawy na drewnie (tostatura a legna). Wykorzystuje do tego celu wyłącznie drewno dębowe, które jest sezonowane, przechowywane w optymalnych dla niego warunkach, eliminujących wilgotność, która mogłaby powodować zachwianie równowagi w ilości oddawanego ciepła w piecu. Taki sposób palenia kawy jest wolniejszy niż klasyczne techniki prażenia na gazie.
Dziś CARBONELLI może się poszczycić faktem, że jest jedną z kaw najczęściej kupowanych w sieci. W 2006 roku została uznana za jednego z najlepszych sprzedawców na platformie ebay.it. Zajmuje się również produkcją i konfekcjonowaniem kaw na potrzeby osób trzecich, dając im tym samym możliwość wypuszczenia wysokogatunkowego produktu pod własną marką.
Misją firmy jest rozpowszechnić na świecie smak prawdziwego espresso napoletano. Tak o tym piszą na swojej stronie www: „Chcemy proponować je zarówno smakoszom, którzy potrafią docenić mnogość smaków i aromatów zawartych w każdej mieszance, jak również mniej wtajemniczonym, którzy nie potrafią jeszcze odróżnić zwykłej kawy od naszej, podanej pod marką Carbonelli. Wciąż poszukujemy doskonałości, ponieważ jesteśmy zdania, że zawsze coś można ulepszyć.”