*Delikatnie kwaśny zapach oraz biały nalot obecny na łusce ziarna kakaowca jest zjawiskiem całkowicie naturalnym, wynikającym z procesu fermentacji ziaren w trakcie produkcji. Nie świadczy to o złej jakości produktu ani o obecności pleśni, która powstaje wewnątrz ziarna, a nie na jego powierzchni. Dlatego zgodnie z powyższym, reklamacje z tego powodu nie będą uznawane.
Ziarna kakaowca - cenne jak złoto!
Odkryj niezwykłe zalety i właściwości jakie posiada kakao ziarno całe. Z opisu dowiesz się również w jaki sposób stosować kakao w kuchni. Kiedy Krzysztof Kolumb na swoim statku przywiózł pierwsze ziarna kakao, stały się niezwykle cenne w Europie, gdyż dotąd nie były tutaj znane. Poza Ameryką Łacińską, skąd je pozyskał, uprawia się je w Ameryce Południowej i Afryce. Drzewo kakaowca rodzi owoce przez cały rok, dlatego można mieć pewność, że bez względu na porę roku zawsze będą świeże.
Dlaczego warto zdecydować się na świeże ziarna kakaowca?
Ziarna kakao mają wiele cennych właściwości:
- ponad 50% ich masy to tłuszcz. Ale nie byle jaki! To cenne kwasy tłuszczowe Omega-6!
- są źródłem białka
- zawierają kofeinę szczególnie istotną dla wszystkich, którzy pragną naturalnego pobudzenia
- poza tym ziarna są nośnikiem pierwiastków takich jak: magnez, żelazo, chrom, mangan
- nie zawierają cukru! Dzięki temu stają się sprzymierzeńcem osób będących na diecie, gdyż dodają ciekawego smaku, nie przynosząc pustych kalorii
Jakie zastosowanie posiadają całe ziarna kakaowca?
Ziaren przede wszystkim używa się w kuchni. Popularne są na całym świecie i korzystają z nich miliony smakoszy. Idealnie nadadzą się do domowych wypieków jako słodki dodatek. Wbrew pozorom to też idealny składnik dań mięsnych, zwłaszcza pieczonych. Nadaje sosom głębi smaku i aromatu oraz delikatnej goryczki.
Jak używać surowych ziaren kakaowca?
Przede wszystkim nie należy porównywać surowych ziaren kakaowca z gotowym kakao jakie można nabyć w supermarkecie. Taki proszek to zmielone, odtłuszczone ziarna, poddane obróbce. W domowych warunkach ziarna kakaowca należy mielić w młynku lub trzeć na tarce bezpośrednio przed użyciem. Przykładem mogą być lody z taką posypką!
Najczęściej łączy się je właśnie z deserami. Dwa kontrastowe smaki gorzki i słodki zawsze były bowiem ciekawym doznaniem dla kubków smakowych. Ziarna kakaowca można też jeść surowe jako przekąskę. Jest to jedna wyzwanie jedynie dla największych miłośników gorzkiego smaku, który jest w tym wypadku niezwykle intensywny.
Informacje dodatkowe:
- Stosowanie: Jako alternatywa dla czekoladowych przekąsek, jak również dodatek do musli, jogurtów, ciast, kawy, gorącej czekolady czy deserów.
- Składniki: 100% kakao ziarno.
- ean: 5902605210523
- Data ważności: Minimalnie 2024-11-30
- Rodzaj posiłku: przekąska
- Zastosowanie: do bezpośredniego spożycia
- Przeznaczenie: uzupełnienie diety, dla wegan i wegetarian, dla diabetyków, na odchudzanie
- Opis towaru: Ziarna kakao są to owoce drzewa kakaowego poddane fermentacji, a następnie suszeniu. Chrupiące, smaczne i pożywne ziarna kakao, charakteryzuje się wytrawnym, kakaowym smakiem. Delikatnie kwaśny zapach oraz biały nalot obecny na łusce ziarna kakaowca jest zjawiskiem całkowicie naturalnym, wynikającym z procesu fermentacji ziaren w trakcie produkcji.
* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
* Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasionasezamu, orzeszkiziemne oraz orzechy.
* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
* UWAGA - zdjęcie poglądowe / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu, a kolory mogą różnić się w zależności od typu i ustawień monitora.