KAKAO KRUSZONE ZIARNA
Kakaowiec właściwy (Theobroma cacao) to z niego otrzymujemy kakao i masło kakaowe. Dzięki owocom drzewa kakaowca rosnącego w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej możemy cieszyć się najbardziej popularną na świecie słodkością – czekoladą. Owoce kakaowca stanowią owalne jagody, których wymiary są dość pokaźne, bo stanowią około 25 na 10 centymetrów. Patrząc na owoce kakaowca można odnieść wrażenie, że patrzy się na przerośniętego ogórka w kształcie piłki futbolowej. Owoc kakaowca w swoim wnętrzu kryje 20 do 60 ziaren kakaowca, które stanowią nasiona owocu. To właśnie pokruszone ziarno kakao stanowi najbardziej pożądany i najszlachetniejszy składnik czekolady.
KRUSZONE KAKAO – SUPER ZDROWY PRODUKT
Kruszone kakao charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością substancji antyoksydacyjnych, dodatkowo stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Pokruszone ziarno kakaowca stanowi doskonałą alternatywę czekolady dla osób ograniczających spożycie cukru. Kruszone kakao doskonale sprawdzi się w diecie osób chorych na cukrzycę lub insulinooporność. Te przepyszne drobinki charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym.
Pokruszone ziarenka kakaowca doskonale sprawdzą się jako dodatek do śniadaniowych owsianek, jaglanek, naleśników, pancake lub gofrów. Stanowią przepyszną posypkę do dań, w których podkreślony ma zostać smak czekoladowy. Do tego dodatek kruszonego kakao zapewnia genialny chrupiący dodatek zmieniający teksturę dania, a tym samym doznania smakowe.
Wartość odżywcza produktu w 100g
- Wartość energetyczna; 2713 kJ / 646 kcal
- Tłuszcz: 46 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone 30 g
- Węglowodany: 33 g ; w tym cukry 0 g
- Błonnik 20 g
- Białko: 15 g
- Sól - 0 g
Skład; Kruszone ziarna kakao
Producent; Targroch
Waga; 100g
Kraj pochodzenia; Peru