Inulina z Cykorii – Inulina to polisacharyd składający się z cząsteczki glukozy i łańcucha cząsteczek fruktozy.
Naturalnie występuje on w bulwach, kłączach i dolnych częściach łodyg roślin, dla których stanowi materiał zapasowy.
Do celów użytkowych, najczęściej pozyskuje się go z cykorii i słonecznika bulwiastego (topinambura). Dolne części rośliny poddaje się odpowiedniej przeróbce, a następnie uzyskuje biały puder.
W takiej postaci możemy go nabyć w sklepach ze zdrową żywnością, zaś w formie sprasowanej (tabletki) możemy znaleźć w aptece. W wielu krajach inulina jest składnikiem produktów dietetycznych, gdzie przydaje się przede wszystkim jako zamiennik cukru, żelatyny i mąki.
- MASA NETTO:: Masa Netto: 500g
- SKŁDNIKI:: Inulina z cykorii
- KRAJ POCHODZENIA:: BELGIA
- NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED KOŃCEM:: Najlepiej spożyć przed końcem: 04.2027
- WARTOŚĆ ENERGETYCZNA NA 100g:: Wartość Energetyczna: 848 kJ / 210 kcal
- TŁUSZCZE:: Tłuszcze: 0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
- WĘGLOWODANY:: Węglowodany:8 g w tym cukry - 8 g
- BIAŁKO:: 0,0g
- SÓL:: 0,0g
- BŁONNIK:: 89,0g
- KONSERWANTY:: Produkt Bez Konserwantów
- Wysyłaj do Empik Marketplace: Tak
- Klasa logistyczna EmpikPlace: brak klasy logistycznej