Grzybnia mikoryzowa Maślak żółty 60 ml
[id_produktu
Maślak żółty
Nazywany inaczej grzybem modrzewiowym, maślakiem czerwonym, żółtakiem lub borowikiem strojnym czy też modrzewiakiem. Jest pospolicie występującym w Polsce grzybem jadalnym. Spotkać go można głównie na terenach górskich, w lasach mieszanych, ale tylko w pobliżu modrzewi. Najczęściej rośnie w grupach, chociaż można spotkać też pojedyncze okazy. Sezon na maślaka trwa od czerwca aż do października. Grzyb ten wyróżnia się złocistożółtym kapeluszem pokrytym śluzem, ma łagodny smak i delikatny zapach. Przed spożyciem należy pozbyć się skórki. Maślaki świetnie nadają się do suszenia, marynowania i smażenia.
Uprawa i pielęgnacja
Grzybnię można stosować od marca do listopada.
1. Wokół pnia drzewa zrobić otwory głębokości ok. 20cm. Im starsze drzewo tym dalej od pnia.
2. Na każdy dołek zastosować 10ml preparatu.
3. Dołki zasypać ziemią i obficie podlać.
4. Przykryć warstwą liści, igieł, mchu, gałązek itp. z lasu.
Wydajność
Na młode drzewa (5-10letnie) stosować 30ml. Na duże, pojedyncze 60ml. Grzybnia owocuje 3-4 lata. W odpowiednich warunkach grzyby mogą pojawiać się po 2-3 latach od aplikacji. W ciągu jednego roku, pod jednym drzewem możemy zebrać od kilku do kilkunastu grzybów.
- Wysokość towaru w centymetrach(INPOST): 40
- Szerokość towaru w centymetrach(INPOST): 6
- Długość towaru w centymetrach(INPOST): 6
- Waga gabarytowa w gramach: 240
"Jesteśmy podmiotem profesjonalnym zarejestrowanym w rejestrze PIORiN pod numerem PL 14/15/16718. Sprzedawane przez nas rośliny posiadają paszporty.Paszport jest wystawiany w dniu spedycji roślin."
Oświadczam, że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2031 z dnia 26 października 2016 r. w sprawie środków ochronnych przeciwko agrofagom roślin, do jednostki handlowej roślin lub nasion dołączony jest paszport.