Grzybnia Mikoryzowa Boczniak Ostrygowaty Pleurotus
Kołki umieszcza się w zdrowym pniu drzewa liściastego. Należy wywiercić w pniu otwory o średnicy co kołki i głębokości większej o 1 cm od ich długości oraz odstępach co 15 cm. Na jeden pień powinno przypadać ok 15-20 kołków.
Boczniak ostrygowaty ( Pleurotus ostreatus) – ten smaczny i wartościowy grzyb należy do rodziny Pleurotus gdzie reprezentowany jest przez kilkanaście gatunków występujących w różnych strefach klimatycznych. Niejedna osoba spacerująca po lesie czy parku zapewne spacerowała obok boczniaka ostrygowatego nie zwracając na niego specjalnie uwagi. W Polsce można go spotkać w lasach liściastych wczesna wiosną lub późną jesienią.
W naturze owocniki wyrastają na drewnie martwych lub zamierających drzew. Boczniak ze względu na szybki wzrost grzybni i łatwość zawiązywania owocników należy do grzybów uważanych za łatwych w uprawie, bardzo dobre efekty uzyskuje się uprawiając go na drewnie .
Walory smakowe boczniaka i możliwość przygotowania z jego użyciem wielu różnorodnych potraw, stawia go w rzędzie grzybów cenionych i poszukiwanych.
Oprócz niewątpliwych walorów smakowych boczniak posiada wiele właściwości leczniczych.
-obniża poziom cukru we krwi i reguluje poziom cholesterolu
– wzmacnia ściany naczyń krwionośnych
– zmniejsza ciśnienie w gałkach ocznych
– posiada substancje wykorzystywane w leczeniu chorób nowotworowych
– wzmacnia odporność organizmu