Grzybnia Boczniak Cytrynowy 6kg
Symbol: BOCZNIAK-CYTRYN-6KG
Grzybnia Boczniak Cytrynowy 6kg(2x3kg)
Boczniak cytrynowy to grzyb bardzo kruchy i łamliwy. Z tego względu szczególną ostrożność należy zachować podczas ich mycia. Nie powinno ono trwać zbyt długo, w innym przypadku boczniaki nasiąkną wodą.
Najsmaczniejsze będą niezbyt duże kapelusze, gdyż te większe mogą być nieco łykowate.
Po ugotowaniu taki grzyb z powodzeniem wykorzystać można do sałatki czy zupy, a nawet jako farsz do naleśników lub pierogów.
Świetnie nadaje się też jako dodatek do omletu. Oczywiście boczniaki można również suszyć, marynować, a także zasmażać.
Boczniaki można przygotować na wiele sposobów. Świetnie nadają się do pieczenia, smażenia lub duszenia. Najłatwiej zrobić z nich kotlety lub zupę.
Szczegółowa instrukcja hodowli boczniaka cytrynowego:
1. Gotowa kultura grzybów boczniaka jest już przerośnięta grzybnią i przy temperaturze od +10 do +24 stopni daje pierwszy zbiór w ciągu 1-3 tygodni.
2. Do uzyskania dobrego wzrostu konieczna jest wysoka wilgotność powietrza, dlatego prosimy o zostawienie kultury w folii. W folii znajdują się otwory lub nacięcia, z których będą wyrastać grzyby w formie gron. W przypadku, gdy otwory zostały zaklejone taśmą, zalecamy jej usunięcie, aby zapobiec zbyt wczesnemu wzrostowi grzybów.
3. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, prosimy o umieszczenie kultury w miejscu zacisznym, ocienionym i wilgotnym, takim jak pod krzewem lub drzewem, gdzie wilgotność powietrza osiąga około 90%. W przypadku konieczności podwyższenia wilgotności, można osłonić kulturę przeźroczystą folią w odległości około 50 cm.
4. Grzyby boczniaka rosną w temperaturze od +8 do +25 stopni Celsjusza, a optymalna temperatura to +20 stopni Celsjusza.
5. Kilka dni po ustawieniu kultury, można zauważyć pierwsze owocniki.
6. Po każdej fali zbiorów, kultura pauzuje przez 1-4 tygodnie, a przy niskiej wilgotności, nawet dłużej. W tym czasie, należy utrzymywać wokół kultury wysoką wilgotność powietrza.
7. Niepielęgnowana kultura może ulec wyschnięciu, co sprawi, że grzyby przestaną rosnąć. W przypadku ponownego zbioru, kulturę można aktywować poprzez zwiększenie wilgotności.
8. Kultura boczniaka wyczerpuje swoje możliwości owocowania po około 3-4 miesiącach lub po uzyskaniu od 1 do 5 kg zbiorów. W tym momencie, można przenieść kulturę do ogrodu, gdzie grzyby będą mogły się dalej rozwijać i rosnąć.
Hodowla boczniaka w domu to nie tylko doskonałe źródło zdrowych i smacznych produktów, ale także ciekawe doświadczenie, które pozwoli Ci poznać proces hodowli tych popularnych grzybów.