Groch siewny łuskowy sześciotygodniowy
Groch sześciotygodniowy to odmiana wczesna. Posiada doskonałe walory smakowe i nadaje się zarówno do spożycia bezpośredniego, przetwórstwa jak i obróbki termicznej, w tym gotowania i mrożenia. Posiada zielone, mięsiste strąki o długości 9 cm, a nasiona są kuliste, drobne, jasnozielone i mają słodkawy posmak. Dobrze rośnie na stanowiskach słonecznych, jednak nie wystawionych na nie bezpośrednio.
Zalety:
- Obfite zbiory,
- Szerokie możliwości spożywania,
- Zawiera dużo witamin i składników odżywczych,
- Nie wymaga nawożenia przy dobrej glebie,
- Dzięki dużej zawartości błonnika - zalecany w diecie.
Ciekawostki:
- Groch nie lubi zbyt niskich temperatur, w razie przymrozków warto okryć go agrowłókniną.
- Jest źródłem witamin z grupy B, ale również żelaza, wapnia, magnezu i potasu.
- Jego zdrowotne właściwości pierwszy raz zostały docenione na Bliskim Wschodzie, skąd przybył do Europy.
Wysiew:
- Siać do gleby od marca do kwietnia. Zalecana rozstawa to 4x15-20 cm. Gleba powinna być wilgotna, przepuszczalna i bogata w wapń.