Groch cukrowy Iłówiecki
Groch cukrowy iłówiecki jest odmianą średnio wczesną, plenną. Idealnie nadaje się zarówno do spożycia bezpośredniego, przetwórstwa jak i obróbki termicznej, w tym gotowania i mrożenia. Posiada zielone, mięsiste strąki o długości 9 cm, a jego nasiona mają słodkawy posmak. Dobrze rośnie na stanowiskach słonecznych, jednak nie wystawionych na nie bezpośrednio. Mają sztywne łodygi rosnące do 50 cm.
Zalety:
- Obfite zbiory,
- Szerokie możliwości spożywania,
- Zawiera dużo witamin i składników odżywczych,
- Nie wymaga nawożenia przy dobrej glebie,
- Dzięki dużej zawartości błonnika - zalecany w diecie.
Ciekawostki:
- Groch nie lubi zbyt niskich temperatur, w razie przymrozków warto okryć go agrowłókniną.
- Jest źródłem witamin z grupy B, ale również żelaza, wapnia, magnezu i potasu.
- Jego zdrowotne właściwości pierwszy raz zostały docenione na Bliskim Wschodzie, skąd przybył do Europy.
Wysiew:
- Siać na przełomie marca i kwietnia.
- Zalecana rozstawa to 15x25 cm.
- Gleba powinna być próchnicza, wilgotna, przepuszczalna i bogata w składniki pokarmowe.