Gorąca czekolada Dolcezza. Sproszkowany produkt, wytworzony z wysokiej jakości kakao (cocoa powder 22/24, zawartość 25%) do przygotowania gorącej gęstej i kremowej czekolady, przeznaczony przede wszystkim dla gastronomii. Dolcezza to wysokiej jakości produkt dla branży HORECA, ulepszany i testowany przez lata na rynkach europejskich. Na polskim rynku obecny jest już od 2013 roku. Naszą czekoladę znajdziesz w kawiarniach i restauracjach w całej Polsce.
Kakao to najważniejszy składnik czekolady. Efektem końcowym produkcji kakao jest zmielona masa kakaowa, z której powstaje Dolcezza, dlatego w naszych saszetkach znajdziesz proszek - prawdziwą bazę do stworzenia płynnej czekolady. Czekolada Dolcezza pakowana jest w saszetki 25g. W kartonie znajduje się 40 saszetek. Jedna saszetka to 1 porcja i 1 zadowolony klient.
Zalety pakowania czekolady w porcje to:
- Minimalizowanie strat - opakowanie zbiorcze się nie rozsypie.
- Możliwość kontrolowania stanów - dzięki saszetkom produkt jest policzalny.
- Świeżość - produkt nie wietrzeje i nie nasiąka wilgocią jak w przypadku większych opakowań.
Czekoladziarka
Dla punktów, w których sprzedaż czekolady przewyższa 10 porcji/dzień, do przygotowania czekolady polecamy dyspenser/podgrzewacz do czekolady. Urządzenie posiada mieszadło, które kręci się przez cały czas, mieszając czekoladę. Podgrzewane dno, utrzymuje odpowiednią temperaturę. Dzięki nieustannemu mieszaniu czekolada z czekoladziarki smakuje najlepiej. Urządzenie przyspiesza też proces wydawania produktu a postawione w widocznym miejscu mocno wpływa wzrost sprzedaży. Przygotowanie czekolady w urządzeniu używając saszetek Dolcezza jest bardzo proste.
PRZYGOTOWANIE KLASYCZNE: Zawartość saszetki 25g wymieszaj dobrze w 120 ml mleka, podgrzewaj używając dyszy do spieniania mleka przy ekspresie do kawy, aż do osiągnięcia kremowej konsystencji. Alternatywnie produkt można podgrzewać w mikrofalówce lub w garnku (gaz, indukcja, płyta ceramiczna). Ogrzewanie wymieszanego produktu powoduje jego gęstnienie a gęstość zależna jest od długości podgrzewania. Zalecamy przygotowanie produktu w czekoladziarce, co pomoże uzyskać najlepszą konsystencję i smak.
Skąd bierzemy kakao?
Kakao jest najważniejszym składnikiem czekolady. Otrzymuje się je z ziaren owoców, które rosną na drzewach Kakaowca. Produkcja kakao zaczyna się w tropikalnych regionach świata, wzdłuż równika, gdzie temperatura i odpowiedni klimat sprzyja wzrostowi drzew Kakaowca. Większość ziaren pochodzi z czterech krajów w zachodniej Afryce: Wybrzeża Kości Słoniowej, Ghany, Nigerii oraz Kamerunu. Pozostałymi znaczącymi producentami kakao są: Indonezja, Nigeria, Kamerun, Brazylia i Ekwador. 90% światowej produkcji kakao uprawiane jest w małych rodzinnych gospodarstwach, a tylko 5% wytwarzane jest na dużych plantacjach.
Uprawa kakaowca to bardzo intensywna praca, wymagająca nieustannej uwagi i troski o ziarna. Kakaowiec owocuje przez cały rok. Owocami kakaowca są duże strąki, każdy z nich posiada około 20-30 nasion zanurzonych w słodkim białym miąższu. Są to właśnie ziarna kakaowca. Dojrzałe strąki po zbiorze są rozcinane i wydobywa się z nich ziarna, które później poddaje się je fermentacji i suszeniu, po czym są czyszczone i pakowane.
Po tym jak ziarna trafią do młynów, czeka je proces przetwarzania na kakao. W procesie tym ziarna są rozgniatane i usuwa się z nich łuski. Następnie są palone i w końcu mielone. Produktem końcowym jest masa kakaowa, używana do produkcji czekolady lub przetwarzana dalej na masło kakaowe lub sypkie kakao.