Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatności- 199,00 zł
- King 800/6000 kamień do ostrzenia z podstawką
- 207,99 zł z dostawą
- 89,00 zł
- OSEŁKA KAMIEŃ DIAME DO OSTRZENIA NOŻ 600/1000/1200
- darmowa dostawa
- 157,05 zł
- KAMIEŃ DIAMENTOWY DO OSTRZENIA NOŻY 600/1000
- 182,05 zł z dostawą
Global kamień do ostrzenia noży 800/6000 (5006381657)
Sprzedający cucinare_pl
poleca 97,50%
|
39
Opis
Wymiary – 18,5 x 6,3 x 2,5cm
Waga – 600g
Gradacja – 800/6000 (średnia/drobna ziarnistość)
Wskazówki dotyczące użytkowania
1. Zanurzyć kamień w wodzie na co najmniej 15 minut lub dopóki przestaną się uwalniać pęcherzyki powietrza.
2. Umyć i wysuszyć nóż. Postawić kamień tak, aby powierzchnia o gradacji 800 znajdowała się na górze.
3. Ustawić klingę pod kątem 10-15?, jedną dłonią chwycić rękojeść, a drugą dłonią złapać ostrze. Przesuwać krawędź tnącą wzdłuż całego kamienia, pchając nóż od siebie i do siebie jednostajnym, pewnym ruchem i utrzymując ten sam kąt nachylenia. Jeżeli przy każdym przesunięciu noża słyszymy ten sam odgłos, to utrzymujemy stały kąt nachylenia.
Uwaga! Osad, którym w trakcie ostrzenia pokrywa się kamień, przyspiesza cały proces. Pod żadnym pozorem nie wolno go zmywać, a jeśli kamień podczas ostrzenia wyschnie, należy skropić go wodą.
4. Powtarzać czynność ostrzenia dla obu stron noża, aż cała krawędź będzie ostra i w żadnym miejscu nie pozostaną zadziory.
5. Przewrócić kamień na drugą stronę, tak, aby powierzchnia o gradacji 6000 znajdowała się na górze. Następnie wygładzić i wypolerować krawędź, stosując tę samą technikę, co podczas ostrzenia.
6. Po zakończeniu ostrzenia wypłukać kamień w wodzie i przechowywać go w stanie suchym.
Ostrza wytwarzane są z opatentowanego stopu Cromova 18 - poddane są skomplikowanemu procesowi hartowania, dzięki czemu możliwe jest uzyskanie twardość na poziomie HRC 56-58 St. Proces produkcji w całości odbywa się w jednej fabryce w Japonii (zarówno, wytwarzanie, ostrzenie jak i pakowanie). Dzięki niebywałej twardości noże długo zachowują swoje właściwości tnące, a cienkie klingi nie powodują miażdzenia włókien ciętych potraw.
Finalne ostrzenie odbywa się ręcznie, każdy nóż z pośród 50 obecnie oferowanych modeli jest wyważany, tak by idealnie leżał w dłoni i pozwalał na precyzyjne i szybkie operowanie. Wykonanie z jednego kawałka metalu, pozwala na utrzymanie noża w 100% czystości i higieniczności.
Oto lista tylko niektórych nagród, jakie zdobyły noże Global na całym świecie:
1990 - Japanese Good Design by MITI
1991 - Selected for International Design Year Book
1992 - Selected as Best Cooks, Knife in Benelux
1995 - Selected as BEST BUY by WHICH? Magazine in the UK
1996 - Selected as Sharpest Knife by A LA CARTE Magazine in Germany
2001 - GS-29 Design PLUS Award in Fraukfurt Messe
2003 - Selected as BEST BUY by WHICH? Magazine in the UK
2006 - GLOBAL knives were selected as one of Japanese Mdern 100 Awards, so-called J-Mark by The Japaneseque Modern Committee.
2011 - Selected as BEST BUY by WHICH? Magazine in the UK
|
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.