Furikake posypka do ryżu 29 g z wakame i umeboshi Japonia
Producent:
Produkt gotowy do spożycia. Kultowa, tradycyjna posypka, którą można posypać ryż lub wymieszać z ryżem dla uzyskania aromatu i smaku. Można też użyć do różnych potraw, takich jak owsianka, przyprawa i makaron. Aromatyczny dodatek do innych potraw. Można doprawić nimi warzywa, dania jarskie, mięsa, ryby i zupy.
W tym przypadku proponujemy Wam posypkę z wodorostami wakame i śliwką umeboshi (marynowana, kwaśna śliwka japońska).
Posypka znana jako japońskie Furikake została wynaleziona przez Suekichi Yoshimaru, który był farmaceutą. Stworzył przyprawę w oparciu m.in. o prażone nasiona sezamu, maku. Furikake ciągle się rozwija, pojawia się coraz więcej nowych produktów. Nie tylko pysznie zmienia biały ryż, ale także jest używany jako przyprawa do makaronu udon, soba, polewy do spaghetti, sosów sałatkowych i tak dalej. Jest również szeroko stosowany do produkcji kulek ryżowych. Ze względu na łatwość przekształcenia białego ryżu w tak wyjątkowy sposób, Japończycy i Koreańczycy używają furikake do robienia kulek ryżowych dla swoich dzieci, które uwielbiają kulki ryżowe, oraz na piknik. Zapraszamy na pyszną posypkę do kuchni japońskiej i koreańskiej.
Skład: suszone wodorosty, sól, sezam, śliwka, syrop glukozowo-fruktozowy, dekstryna, skrobia ziemniaczana, mąka pszenna, ekstrakt z drożdży, cukier, ocet śliwkowy, olej palmowy, zakwaszacz, barwnik.
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna: 1089kJ/260kcal
Tłuszcz: 10,5g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4,5g
Węglowodany: 28g
w tym cukry: 28g
Białko: 13,5g
Sól: 16g
Waga: 29 g
Kraj pochodzenia: Japonia