Filo lub phyllo – to cieniutkie płaty ciasta, które po upieczeniu rozdzielają się na listki. Jest to bardzo wygodny sposób na przygotowanie wyśmienitego orientalnego dania w przysłowiowe pół godziny. Ciasto to popularne jest w kuchni bliskowschodniej, w kuchni tureckiej, serbskiej, bułgarskiej, bośniackiej. Filo jest idealne do słodkich potraw.
Po otwarciu odczekać 5 minut, posmarować pędzlem nasączonym wodą żeby nawilżyć ciasto.
Ciasto filo używamy przede wszystkim do baklavy i innych.
Pakowane próżniowo. Świeża dostawa
Przepis na Baklawę:
250 g masła
Nadzienie
300 g ulubionych orzechów (włoskich, migdałów, pistacji)
Syrop
1 l wody,
700 g cukru,
2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
Blaszkę smarujemy stopionym masłem, na spodzie umieszczamy arkusz ciasta, na to jeszcze jeden arkusz, wierzch smarujemy sklarowanym masłem. Na pierwszą warstwę kładziemy kolejne 2 płaty ciasta, wierzch posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Na to kładziemy kolejne 2 arkusze, smarujemy masłem i znowu 2 płaty ciasta. Wierzch smarujemy masłem, wystające brzegi ciasta zaginamy do środka. Na górę kładziemy ostatni płat ciasta, tak przygotowaną baklawę kroimy w romby lub prostokąty, na koniec górę polewamy pozostałym masłem.
Zobacz inne moje aukcje (www_deco-dom_com): | ||
© UltraPanel |