Fasola szparagowa żółta Korona
Fasola szparagowa żółta Korona to odmiana wczesna. Strąki bezwłókniste, osiągają długość 10-12 cm, proste, jasno żółte, spłaszczone i dojrzewające stopniowo. Można ją jeść zarówno bezpośrednio jak i po obróbce termicznej, nadaje się do zamrażania.
Zalety:
- Obfite plony,
- Mnogość opcji spożycia,
- Łatwa w przechowywaniu,
- Odporna na choroby.
Ciekawostki:
- Fasola szparagowa stanowi niewyczerpane źródło witaminy B i soli mineralnych takich jak potas, fosfor i wapń.
- Ma bardzo dużo zastosowań w kuchni. Może być zarówno dodatkiem do dań lub zup, jak i zdrową przekąską.
Wysiew:
- Siać do gleby od maja do lipca,
- w rozstawie 10x40-60 cm.
- Zbiór w lipcu-wrześniu.
- Wymaga gleby przepuszczalnej,próchniczej zasobnej w składniki pokarmowe i wodę.