Fasola szparagowa zielona Saxa - op.50g
Fasola szparagowa zielona Saxa to odmiana karłowa, średnio wczesna, bardzo plenna i uniwersalna w uprawie, odporna na choroby. Można ją jeść zarówno bezpośrednio jak i po obróbce termicznej, nadaje się do zamrażania. Strąki zazwyczaj lekko wygięte o długości 13-16 cm.
Zalety:
- Obfite plony,
- Mnogość opcji spożycia,
- Łatwa w przechowywaniu,
- Odporna na choroby.
Ciekawostki:
- Fasola szparagowa stanowi niewyczerpane źródło witaminy B i soli mineralnych takich jak potas, fosfor i wapń.
- Ma bardzo dużo zastosowań w kuchni. Może być zarówno dodatkiem do dań lub zup, jak i zdrową przekąską.
Wysiew:
- Siać do gleby od 10 maja do połowy lipca,
- w rozstawie 40-60x10cm.
- Dobrze plonuje w drugim roku po oborniku.
- Wymaga gleby próchniczej.
- Zbiór w lipcu-wrześniu.