Fasola szparagowa zielona Bona - op.50g
Fasola szparagowa zielona Bona to odmiana średnio wczesna, plenna. Można ją jeść zarówno bezpośrednio jak i po obróbce termicznej, nadaje się do zamrażania. Strąki jasnozielone o długości 12-14 cm, mięsiste, proste, bezwłókniste. Równomiernie dojrzewająca - nadaje się do zbioru mechanicznego.
Zalety:
- Obfite plony,
- Mnogość opcji spożycia,
- Łatwa w przechowywaniu,
- Odporna na choroby.
Ciekawostki:
- Fasola szparagowa stanowi niewyczerpane źródło witaminy B i soli mineralnych takich jak potas, fosfor i wapń.
- Ma bardzo dużo zastosowań w kuchni. Może być zarówno dodatkiem do dań lub zup, jak i zdrową przekąską.
Wysiew:
- Siać do gleby od maja do połowy lipca,
- w rozstawie 10x40-60 cm.
- Zbiór w lipcu-październiku.