b)
KURIER: Ta sama cena
NIEZALEŻNIE OD ILOŚCI ZAKUPIONEGO TOWARU
FASOLA MUNG 400G BIO
Fasola złota, fasolka mung (Vigna radiata) – gatunek rośliny z rodziny bobowatych. Gatunek ten został ostatnio przesunięty z rodzaju Phaseolus do rodzaju Vigna, ale jest wciąż cytowany jako Phaseolus aureus lub Phaseolus radiatus. Wszystkie te nazwy dotyczą tego samego gatunku. Pochodzi z Indii. Nasiona są jadalne. Ważny składnik potraw wielu kuchni azjatyckich, ze względu na wysoką zawartość białka również w kuchni wegetariańskiej. Drobne fasolki o długości od 2 do 4 mm, w kolorze od żółtego do ciemnozielonego, spożywane są zarówno w postaci gotowanej, jak i surowej (po skiełkowaniu, w Polsce nazywane "kiełkami sojowymi"). W krajach Dalekiego Wschodu z fasoli mung wytwarza się również makaron (ang. "bean thread vermicelli", "cellophane noodles"), nazywany sojowym. Makaron ten, w odróżnieniu od makaronu ryżowego i innych, po usmażeniu lub ugotowaniu staje się przezroczysty.
Fasola mung – gotowanie. Fasolkę należy opłukać, zalać wodą i gotować ok 30-40 minut do uzyskania preferowanej miękkości.
Skład: ziarno fasoli mung z upraw ekologicznych
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu i soi.
4. Solidność - szybka obsługa i wysyłka