Estragon 0.2g
Roślina wieloletnia.Wykorzystuje się liście estragonu,które w stanie świeżym odznaczają się słabym zapachem, po wysuszeniu natomiast ma silnym i swoistym.Smak estragonu jest ostry,gorzki, korzenny.Stosuje się jako przyprawę do mięs,zup,sosów,ryb,jaj,marynat i kwaszonych warzyw.Bylica estragon służy do wyrobu octu i musztardy estragonowej.Pobudza wydzielanie soków trawiennych,działa żółciopędne,moczopędnie i rozkurczowo.Wymagania:bardzo dobrze rośnie w warunkach klimatycznych Polski.Najlepiej rośnie na glebach żyznych,dostatecznie wilgotnych,średnio zwięzłych i stanowisku słonecznym.Uprawa plantację estragonu zakłada się na 3-4 lata,rośliny rozmnaża się z rozsady lub przez podział roślin starszych.Liczba nasion: 5000-5050 szt. w gramieNorma wysiewu: 2-3 kg/1haTermin wysadzania: 3 dekada III-2 dekada VTermin sadzenia: 2 dekada VRozstawa: 30x40 cmWegetacja: 3-4 lataTermin zbioru: 2 dekada VII-2 dekada IX
- Nazwa łacińska: Artemisia dracunculus
- Termin wysiewu: 2 poł. III - V
- Termin zbioru: VIII - IX
- Waga: 0,2g
- Data ważności: 10-2026
- Producent: PNOS Ożarów Mazowiecki
- Kod kreskowy: 5904232134784
- Producent:PNOS; Rodzaj rośliny:Inny; Odmiana:Inna; Marka:Pnos