DYNIA ZWYCZAJNA CUKINIA PALADIN F1 2 WerbenaArt
Cucurbita pepo L.
Termin siewu do inspektu : IVTermin wysadzenia do gruntu : poł. VRozstaw : 100 x 80-100 cmTermin zbioru : VII – IX
Roślina o pokroju krzaczastym z bez rozgałęzień. Młode owoce są średnio żółte z lekkim połyskiem. W pełni dojrzały owoc jest średniej długości, walcowaty, średnio ciemnożółty. Przy uprawie cukinii nastawionej na uzyskiwanie młodych owoców do 20 cm, z jednej rośliny można otrzymać ok. 40 owoców. Pamiętać należy o prowadzeniu sukcesywnych zbiorów. Jeżeli pozostawiać będziemy młode owoce do dorośnięcia, wtedy z jednej rośliny uzyskamy mniejszą liczbę owoców. Odmiana ta jest także polecana do uprawy w tunelu foliowym i pod włókniną.
Cukinia zawiera witaminy C, B1, B2, PP oraz prowitaminę A, nie gromadzi metali ciężkich. Jest warzywem polecanym dla osób z problemami gastrycznymi.
Cukinia jest znakomitym warzywem do przygotowania kotletów oraz jako dodatek do innych potraw. Nadaje się również do marynowania w zalewie octowej, kiszenia oraz suszenia. Bardzo smacznym pomysłem są również smażone w cieście kwiaty cukinii.